Daca ajungeti in Rusia nu ii luati pe cei care stau la ocazie, pentru ca puteti fi sanctionati.

Austria ramane destinatia preferata a romanilor in sezonul rece si, in acelasi timp, tara cu reguli stricte de circulatie. In primul rand, sunteti obligati sa circulati cu farurile aprinse.

Apoi, de la 1 noiembrie si pana pe 15 aprilie, cine nu are anvelope de iarna risca amenzi de sute de euro.

Nu ar fi rau sa va tineti si nervii in frau. Claxonatul este strict interzis. Si mai important de stiut este insa ca folosirea aparatelor anti-radar sau a detectoarelor este considerata contraventie si pedepsita cu o amenda de 4.000 de euro si retinerea dispozitivului.

In Ucraina, Bulgaria, Italia, Germania si Elvetia riscati sa va treziti fara masina. Legislatia de acolo este clara: autoturismul este ridicat sau chiar confirscat daca va urcati beat la volan, daca parcati neregulamentar sau daca depasiti viteza legala.

Si in Bulgaria puteti ramane fara permis, daca nu respectati regulile, iar amenzile trebuie achitate pe loc.

In Cehia se cere chiar o anumita adancime a striatiilor anvelopelor de iarna. Daca celelalte tari recomanda sa fie de trei milimetri, in Cehia adancimea minima admisa a anvelopelor de iarna trebuie sa fie de 4 milimetri.

Alte tari mentin restrictile introduse anul trecut: in Franta, spre exemplu, e obligatoriu alcool-testul.

Mare atentie si la ce fapte bune faceti. In Ucraina, Turcia si Serbia nu este indicat sa luati autostopistii de pe marginea drumurilor. Mai mult, in Rusia fapta este considerata ilegala.

Cele mai multe restrictii sunt in Franta, Germania, Austria, Olanda si Spania.