Incasarile obtinute de Guvern din taxa pe poluare pentru autovehicule sunt varsate la Fondul pentru Mediu, iar in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2011 al Fondului, aprobat recent, Executivul a inclus venituri totale estimate de 2,057 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 500 milioane euro) din aceasta taxa.

 De anul viitor am putea avea o noua taxa pentru masini

Pentru anul trecut, incasarile obtinute din taxa auto sunt prognozate la 1,62 miliarde lei, cu aproape un miliard de lei mai mare decat incasarile efective inregistrate in 2009.

In 2009, pe fondul scaderii drastice a numarului de inmatriculari auto, incasarile statului din taxa de poluare pentru autovehicule au fost de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai putin decat indicau estimarile initiale.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, ca taxa de poluare auto sa fie majorata, din 2011, in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.

Ce face statul cu banii din taxa auto?

Reprezentanti ai unor companii din piata de profil au apreciat ca o crestere a nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastica a importului de masini second hand, intensificandu-se astfel comertul prin dealeri, cu vehicule rulate deja inmatriculate in tara.

Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.