Rival pentru Tesla în Europa. Germania şi Franţa se aliază pentru construirea unei fabrici uriaşe de baterii pentru mașini electrice
Masini electrice
Germania şi Franţa au dezvăluit vineri planurile pentru o fabrică uriaşă care va produce baterii destinate automobilelor electrice, parte din planul Europei de a rivaliza cu grupul american Tesla Inc., scrie Bloomberg.
Facilitatea care va fi construită în apropiere de oraşul german Kaiserslautern va fi denumită Automotive Cell Co şi va costa aproximativ două miliarde de euro. Această fabrică va completa o altă uzină care va fi amplasată în regiunea franceză Hauts de France.
Împreună cele două uzine vor costa aproximativ cinci miliarde euro şi vor o capacitate combinată de producţie de aproximativ 48 de Gigavaţi oră, scrie Agerpres.
Germania şi Franţa "vor să construiască cele mai bune şi mai sustenabile. Sunt convins că celulele de baterii produse la Kaiserslautern vor stabili noi standarde", a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.
Anunţul făcut de ministrul german al Economiei scoate în evidenţă dorinţa statelor din UE de a recupera decalajul care le separă de competitorii asiatici, care în prezent domină piaţa producţiei de baterii. Celule pentru baterii precum şi dispozitivele electronice şi programele software complementare sunt echivalente cu jumătate din valoare unui autovehicul electric.
Deşi constructori auto germani precum Volkswagen AG şi BMW AG domină producţia de automobile în Europa, ele au permis companiilor asiatice şi producătorului american Tesla să dobândească o poziţie de lider pe piaţa producţiei de baterii pentru automobilele electrice.
Firmele chineze Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) şi BYD Co. Ltd. se numără printre liderii pe piaţa producţiei de celule pentru baterii litiu-ion în timp ce Tesla a investit în mai multe 'gigafactories' care să îi furnizeze bateriile pentru automobilele sale electrice.
Uzina de la Kaiserslautern va demara activităţile în 2024 şi va avea 2.000 de angajaţi. Împreună uzinele din Germania şi Franţa ar urma să acopere între 10 şi 15% din cererea de baterii din Europa, a spus Altmaier.
Cu toate acestea, competiţia asiatică va fi una acerbă. Firma chineză CATL a dobândit deja un cap de pod în Germania cu o uzină în landul Turingia care va avea o capacitate de 16 Gigavaţi oră şi va fi aproape de uzinele producătorilor auto BMW AG, Volkswagen AG şi Daimler AG.
De asemenea, grupul sud-coreean LG Chem Ltd a început şi el să construiască o uzină pentru producţia de baterii în Polonia, în apropiere de graniţa cu Germania iar grupul american Tesla a anunţat că va construi o uzină de asamblare a autovehiculelor electrice şi o uzină de baterii în apropiere de Berlin.
Pe acelasi subiect: