Aglomeratia in trafic ii face pe soferii din toata lumea sa caute solutii prin care sa colaboreze in materie de transport cu vecinii. Risdesharing e unul dintre trendurile de viitor, inclusiv in Romania. La noi, multi s-au bucurat cand a venit Uber. Dar, in ultima perioada, au mai aparut si semne de intrebare.

De pilda, acum cateva zile s-a anuntat ca Uber nu mai e o companie de ridesharing, ci una care ofera solutii, inclusiv solutii de transport. Compania nu e localizata la noi, dar lucreaza cu soferi romani. Teoretic, acestia fac transport pentru Uber in timpul lor liber, dar practic multi au transformat asta in job, fiind obligati sa-si faca SRL-uri sau PFA-uri. In schimb, primesc 80% din costul calatoriei.

Ce se intampla insa cu banii? Ei ii primesc prin banca sau PayPal. Calatorul nu primeste insa o factura sau chitanta fiscala. George Buhnici a intrebat si ANAF unde se duc banii cu care platim cursurile prin Uber, dar nu a primit inca un raspuns de la Fisc. Procesatorul de plati arata insa ca banii merg la Uber din Olanda.

4inmasina.ro este o platforma cu interfata web si mobil, prin care iti poti planifica o cursa. Daca si cati bani ii dai soferului este la mica intelegere si nu se fiscalizeaza nicaieri. O varianta pe net pentru autostop este autostoponline.ro. Are ceva mai multi utilizatori si ofera chiar curse internationale.

ia-macutine.ro este tot o platforma pentru autostopisti, are curse interne si internationale si ne permite sa vedem si pagina de profil a soferului.

calatoresteieftin.net este o alta platforma de acest gen, care ofera multe curse europene, cu soferi din alte state. Iar blablacar.ro are o aplicatie nativa, interfata web prietenoasa, multe curse locale si ofera profiluri ale utilizatorilor si un sistem bun de review-uri, ca sa stii cu cine te urci in masina.
   

Vezi video aici