Actiunile Peugeot au atins vineri maximul ultimelor 10 luni, dupa ce sindicatul CGT a decis sa puna capat unei greve la care au participat 130 de salariati de la Aulnay. Protestul de munca a redus productia uzinei cu aproximativ 80% in acest an.

Sindicatul a acceptat sa renunte la o actiune in justitie prin care viza blocarea programului de reorganizare, potrivit unui comunicat al Peugeot.

Producatorul de automobile incearca sa revina pe profit, in contextul scaderii pietei auto europene la minimul ultimilor 20 de ani. Compania are in plan reducerea numarului de angajati din Franta cu 17% pana la sfarsitul anului viitor.

Programul de restructurare vizeaza de asemenea inchiderea fabricii de la Aulnay anul viitor si vanzarea unor active. Uzina are 2.500 de angajati.

Actiunile Peugeot au crescut vineri cu pana la 11% si afiseaza un avans de 31% de la inceputul anului. Capitalizarea de piata a companiei este de 2,54 miliarde euro.

CGT si un alt sindicat au incercat sa blocheze planurile Peugeot sustinand ca pachetele financiare acordate angajatilor disponibilizati sunt insuficiente si ca grupul nu a respectat prevederile legale pentru astfel de situatii. Ambele organizatii au renuntat recent la proteste.

Alte cinci sindicate, care reprezinta aproximativ 75% din angajatii Peugeot, si-au dat acordul pentru restructurare.

Compania a inregistrat o pierdere operationala de 576 milioane euro anul trecut, iar veniturile din primul trimestru au scazut cu 6,5%, la 13 miliarde euro.