"Economia globala avanseaza, la mai multe viteze", a declarat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan, la prezentarea raportului semianual al organizatiei privind perspectivele economiei mondiale.

Evolutia diferita intre regiuni este determinata de optiunile diferite ale economiilor avansate in privinta politicilor fiscale si monetare, se arata in raport.

Marile banci centrale continua sa incerce sa sustina economiile statelor. Rezerva Federala a SUA cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, iar banca centrala a Japoniei a lansat in aprilie un program fara precedent de stimulare economica.

In zona euro, Banca Centrala Europeana a coborat dobanda de politica monetara la minimul record de 0,5% in aceasta luna, insa "poate face mai mult prin noi masuri neconventionale", noteaza OCDE.

Economia zonei euro se va contracta cu 0,6% in acest an, urmand sa revina pe crestere, cu 1,1%, anul urmator, se arata in raport. PIB al SUA va urca cu 1,9% in 2013 si cu 2,8% anul urmator, in timp ce Japonia va consemna rate de crestere de 1,6%, respectiv 1,4%.

La nivelul statelor membre OCDE, cresterea economica se va accelera de la 1,2% anul acesta la 2,3% anul urmator. China, care nu face parte din organizatie, va consemna un avans de 8,4% in 2014, dupa 7,8% in acest an.

Economistul sef al OCDE a avertizat, insa, in privinta riscurilor din zona euro, unde somajul reprezinta "cea mai presanta provocare", iar tarile cu surplusuri bugetare, precum Germania, trebuie sa permita cresterea salariilor.