Oficialii n-au hotarat daca ii vor obliga pe oameni sa faca un drum la notar pentru asta sau va fi de ajuns ca cel care il cumpara sa-si treaca numele pe tichet.

Noul program de innoire a parcului auto, cunoscut pana acum sub numele Rabla vine si cu alte modificari. Exista informatii ca autoritatile vor sa dea bonusuri suplimentare pentru cine cumpara masini mai putin poluante, dar inca se mai discuta aceste facilitati. Sigur este ca pentru o masina electrica bonusul e de 2500 de euro.

Pentru o masina dusa la casare, proprietarul primeste un tichet de 6500 de lei, mai mult cu aproape 3000 de lei fata de anul trecut. Nu se vor mai accepta insa trei vouchere ca avans pentru o masina noua. Iar tichetul nu mai poate fi vandut, asa cum s-a intamplat pana acum.

"Tichetul, sub forma pe care o va avea, nu stim inca, va fi transmisibil, o singura data, pentru evitarea aparitiei intermediarilor.", spune Adrian Gearap, presedintele Fondului pentru Mediu.

Asadar, anul acesta, reducerea poate fi de cel mult 1500 de euro, fata de 2700 ca anul trecut. "Anul trecut s-a creat un blocaj in piata din cauza tranzactionarii tichetelor. Daca e transmisibil o singura data poate elimina piata gri a trichetelor doar daca e facuta la notariat, altfel intotdeauna se vor gasi portite in legislatie pentru a evita aceasta ingradire", a declarat Bogdan Alecu.

Anunturile de vanzare a tichetelor au aparut deja pe internet si odata cu ele si banuieli ca unii le-au obtinut de la emitenti. Ministerul Mediului da asigurari ca pe piata nu sunt inca tichete ce vor putea fi folosite.

"Nu exista tichete si nici intermediari. In momentul in care programul va aparea pe site, atunci vom sti si cum vor arata tichetele si cui vor fi atribuite", a spus Adrian Gearap, presedintele Fondului pentru Mediu.

Varianta finala a noului program care urmeaza dupa Rabla va fi publicata pe site-ul Ministerului Mediului.