"Aducerea masinilor second hand de peste granita nu mai este rentabila, mai ales in ceea ce priveste motorizarile Euro 2 si Euro 3. De fapt, masinile de import cu aceste specificatii aproape au disparut din ofertele vanzatorilor", a explicat Attila Okanyi, directorul site-ului de oferte auto rulate Autovit.ro, scrie Mediafax.

La randul sau, Bogdan Axinia, directorul general al portalului Auto.ro, a spus ca ofertele de autovehicule din import au cazut cu jumatate, la 16 - 17% din totalul pietei second hand.

Citeste si Vrei consum mic? Care sunt cele mai economice masini de pe piata! VIDEO 

Okanyi a mai spus ca modificarea nivelului taxei de poluare a determinat o tendinta a cumparatorului catre masini mai economice, iar majoritatea tranzactiilor se orienteaza catre motorizari sub 1,6 litri, inclusiv. 

Romanii au renuntat la masinile puternice

In cazul masinilor cu motorizari mari, precum SUV-urile, preturile au scazut cu 15% fata de anul trecut, din cauza lipsei cererii si a ofertei mari de pe piata, spun dealerii.

Cele mai tranzactionate marci de masini rulate sunt cele germane, respectiv Volkswagen, Opel si BMW, urmate de Ford, Dacia si Skoda.
Valoarea medie a ofertelor pentru masinile second hand este de 7.400 euro.

Anul trecut, in Romania au fost inmatriculate aproape 215.000 de masini second hand, nivel apropiat de cel din 2009.

Ce alternative ai?

O oferta originala gasim la Hyundai. Pentru orice autoturism Hyundai achizitionat in perioada 1 martie – 30 aprilie de la Colina Motors, primesti manopera gratuit la revizie plus ITP ( Inspectia Tehnica Periodica) gratuit pe viata.
 
La Dacia, gasim o oferta pentru modelul Sandero 1.2. Masina se vinde cu 9.770 euro, iar dealerul ofera 12 luni asigurare CASCO gratuit.
 
Tot la marca romaneasca, modelul Logan este scos la vanzare cu 6.850 de euro plus 12 luni asigurarea CASCO.
 
Suzuki are la oferta modelul SX4 1.6 4X4. Masina are o reducere de 550 de euro si costa acum 13.900 euro.
 
O reducere substantiala, de 2.455 euro, gasim la Opel Corsa 1.2. Modelul costa acum 10.439 euro.