In prezent, tribunalele din Marea Britanie pot hotari pedepse mai aspre pentru soferii gasiti vinovati de moartea unor persoane din cauza utilizarii la volan a telefonului mobil, insa pedeapsa maxima pe care o pot acorda nu poate depasi 14 ani.

In acest sens, oficialii au conceput un plan prin care se poate da posibilitatea judecatorilor de a da condamnari pe viata, cea mai aspra pedeapsa existenta in sistemul judiciar britanic.

Astfel, soferii care provoaca decese in urma conducerii imprudente a autovehiculelor ar putea primi aceasi pedeapsa ca si criminalii. Proiectul ii vizeaza pe conducatorii auto care utilizeaza telefonul mobil in timp ce conduc, dar si pe cei care sunt implicati in curse ilegale sau circula cu viteza foarte mare.

De asemenea, ar putea primi sentinta maxima soferii care cauzeaza accidente sub influenta alcoolului sau a drogurilor, mai arata sursa citata.

O noua pedeapsa de trei ani de inchisoare va fi introdusa pentru soferii care cauzeaza rani grave in urma conducerii imprudente a autovehiculelor.

In plus, in cazul in care proiectul va fi adoptat, tribunalele vor avea puterea de a impune perioade mai lungi de suspendare a permisului de conducere impotriva soferilor care au suferit o condamnare.

Potrivit Ministerului Justitiei, proiectul vine ca urmare a incercarii de a descuraja comportamentul periculos al soferilor pe drumurile din Marea Britanie.

Intr-unul dintre cele mai recente accidente grave din aceasta tara, un sofer de camion pe nume Tomasz Kroker, care a fost distras de telefonul mobil in timp ce conducea autovehiculul si a omorat o femeie si pe cei trei copii ai acesteia, a primit o pedeapsa de zece ani de inchisoare.