Marcile auto preferate ale hotilor! Cum previi furturile
Sunt masini cu un succes nebun la hoti care, atentie, nu-si iau niciodata vacanta! Anul trecut, in Romania au fost furate nu mai putin de 5.000 de autoturisme, iar politistii avertizeaza ca au reusit sa recupereze numai jumatate dintre ele. Care sunt cele mai cautate marci printre infractori? Esti si tu vizat? Cum te feresti? Raspunsul la toate aceste intrebari, in cele ce urmeaza.
Potrivit datelor oferite de Politia Romana, Dacia conduce detasat in topul preferintelor hotilor de masini, urmata de marci nemtesti, ca Volkswagen sau BMW. Insa infractorilor le fac destul de des cu ochiul si Audi sau Mercedes.
Masinile germane au marele dezavantaj ca sunt foarte cautate pe piata second hand din regiune, fie ele si numai pentru piese. Ca o paranteza, doar in Romania pare ca orice este posibil. Suntem singura tara din Europa in care pot fi inmatriculate masinile furate din strainatate.
Practic, legea ii incurajeaza pe hoti sa aduca autoturisme din afara si sa le vanda aici. Cumparatorul este considerat de buna credinta, iar politistii nu pot sa faca mare lucru. Oficial, pe soselele noastre circula in prezent peste 1.000 de autoturisme furate.
Consultand mai departe site-ul politiei, aflam ca dintre marcile frantuzesti, foarte "apreciat" de hoti este Renault. La polul opus se gasesc Citroen sau Peugeot. De altfel, la categoria "autovehicule furate" apar destul de rar si nume ca Opel, Ford, Daewoo, Skoda, Fiat, Volvo, Honda, Toyota sau Hyundai.
Ca o pata de culoare, in lista gasim marci precum Oltcit sau Trabant langa Jaguar, Porsche ori Lexus. Desigur, acestea au aparitii sporadice.
Ce sa faci ca sa previi furtul din masina sau chiar al masinii tale?
In spirit de gluma, unii ar spune sa te feresti de marcile mentionate mai sus ca fiind preferatele hotilor. Dar cum asta nu se poate, politistii ne recomanda urmatoarele:
1. Asigura-ti masina! Altfel spus, foloseste un antifurt, o alarma, un sistem de imobilizare. Majoritatea hotilor nu se chinuiesc sa treaca de aceste piedici. Apoi, poti opta pentru un sistem GPS de localizare a masinii.
2. Nu parca la intamplare. Alege locuri luminate, cu destul de mult trafic, eventual pazite si monitorizate video.
3. Nu lasa in masina lucruri "tentante": genti, telefoane mobile, aparatura electronica etc.
4. Fii atent daca ai incuiat usa, daca iesi din masina, chiar si pentru o clipa, nu lasa cheile in contact.
5. Este bine sa nu ai incredere in necunoscuti, pe cat posibil nu lasa masina pe mana nimanui, nici chiar cand vrei sa o vinzi.
6. Ai grija daca, din cauza unei defectiuni, iti lasi autoturismul mai mult timp intr-un anumit loc. Poate fi dezmembrat sau chiar tractat!
7. Utila este si poansonarea (marcarea) rotilor, pentru ca acestea sa poata fi identificate in caz de furt.
Citeste si: Benzina te arde la buzunar? Top metode sa reduci consumul de carburant