Mai mult, persoanele fizice vor avea voie să achiziţioneze un singur autoturism second hand, odată la doi ani. Cu un val record de înmatriculări înregistrat anul trecut, ţara noastră este cu mult sub media europeană în ceea ce priveşte ponderea autoturismelor noi în parcul auto.

Dacă proiectul va deveni lege, persoanele fizice pot cumpăra o dată la doi ani o singură maşină la mâna a doua. Iar comercializarea maşinilor second hand cumpărate din afara ţării şi revândute în România urmează să fie făcută doar de persoanele juridice, cu plata taxelor la stat.

Modificările propuse de parlamentari vin în contextul în care, susţin aceştia, sunt foarte mulţi samasari de maşini care “fentează” statul când vine vorba de plata taxelor la ANAF. Mai precis, deputaţii şi senatorii susţin că cei care aduc maşini la mâna a doua din afara ţării nu plătesc TVA nici impozit pe profit.

Maşinile la mâna a doua ne-au invadat la începutul lui 2017, după ce a fost eliminat timbrul de mediu. Peste un milion de maşini au fost înmatriculate anul trecut în România iar mai bine de jumătate sunt second hand aduse din străinătate. Datele oficiale arata ca vechimea medie a acestor autoturisme depăşeşte 13 ani.

Proiectul se afla în prezent pe masa senatorilor din comisia de buget, însă ultimul cuvânt îl vor avea deputaţii.