Google intareste proiectul masinii autonome. Il aduce in bord pe fostul sef Ford Alan Mullaly
Google, operatorul celui mai utilizat motor de cautare din lume, l-a numit in board pe fostul director general al Ford Alan Mulally, dobandind astfel experienta unuia dintre cei mai respectati profesionisti din industria auto in proiectul companiei de a dezvolta o masina autonoma.
Mulally, 68 de ani, a fost numit la 9 iulie in noul post, potrivit Bloomberg, transmite Mediafax.
Fostul director Ford va primi un pachet initial de actiuni Google in valoare de 1 milion de dolari, titluri in valoare de 350.000 de dolari anual, precum si decontarea unor cheltuieli in valoare de 75.000 de dolari pe an.
Numirea in board a lui Mullaly vine la mai putin de doua luni dupa ce gigantul IT a prezentat prototipul unei masini autonome, despre care General Motors a afirmat ca ar putea deveni "o amenintare serioasa" pentru industria auto.
Mulally a demisionat din functia de director al Ford la 1 iulie, cu sase luni mai devreme decat se anticipa, pentru a-i face loc succesorului sau, Mark Fields. Fostul director al Ford a fost luat in calcul si pentru postul de sef al Microsoft, functie ocupata in cele din urma de Satya Nadellal.
"Este o miscare inspirata. Mullaly are mult de oferit Google. Este un inginer al inginerilor, cu o intuitie considerabila in privinta inovatiei produselor de consum. Acesta este un semnal prin care Google ne transmite ca nu exista limite la ceea ce vrea sa faca", a declarat Jeffrey Sonnenfeld, decan asociat la Scoala de Management a Universitatii Yale.
Mullaly s-a alaturat Ford in 2006 de la producatorul de avioane Boeing si este creditat cu succesul revenirii producatorului auto american, prin utilizarea la scara globala a modelelor de autovehicule ale companiei, reducerea costurilor si dezvoltarea de masini cu un consum mai redus.
Google a anuntat la 27 mai ca intentioneaza sa produca cel putin 100 de masini autonome, pentru teste. Masinile, cu doua locuri, vor avea o viteza maxima de 25 de mile (40 de kilometri) pe ora si vor fi lipsite de volan, frane si pedala de acceleratie. Pana in prezent, Google a testat tehnologia masinilor autonome folosind autovehicule produse de companii auto, printre care Toyota.