Finantele vor sa imprumute 5 mld. lei in februarie, cea mai mare suma lunara din ultimii patru ani
Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in februarie, prin vanzarea de titluri de stat, 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute incepand din februarie 2011 si in urcare de la 3,6 miliarde de lei in prima luna a acestui an.
In cadrul licitatiilor de referinta, statul vrea sa obtina 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, in cadrul carora vinde titluri in conditiile stabilite in cadrul licitatiilor de referinta, intentioneaza sa atraga 480 de milioane lei.
Finantele nu au planificate rascumparari de titluri de stat in februarie.
"Este o planificare foarte ambitioasa dupa destule standarde: ar fi cea mai mare valoare a emisiunilor brute dupa februarie 2011, cea mai mare valoare a emisiunilor nete din 2009, iar februarie 2015 ar deveni a treia luna incepand din 2008 in care maturitatea medie planificata ar depasi 5 ani", afirma, intr-o nota catre analisti si investitori economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.
In cazul in care statul ar atrage fonduri conform prospectului de imprumut anuntat, si-ar acoperi in primele doua luni nevoia neta de finantare pentru intreg anul, noteaza economistul sef al ING Bank Romania.
Astfel, in februarie, Ministerul Finantelor vrea sa vanda certificate de trezorerie in valoare de 1,3 miliarde de lei si cu maturitati de 3 si 12 luni, in timp ce restul sumei pana la 4,98 miliarde de lei ar urma sa fie obtinuta prin redeschiderea unor emisiuni de obligatiuni cu maturitatea de 3, 5, 7, 10 si 15 ani.
Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa atraga in 2015 pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale.
Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.