In editia din februarie a topului privind atractivitatea pentru investitii in energie regenerabila, Romania a avansat, de asemenea, cu o pozitie, de pe locul 33 pe 32. 

"Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea «relaxarii» activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, «investite» cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor", spun specialistii EY Romania. 

Raportul EY clasifica 40 de tari in functie de atractivitatea pentru investitiile in energie regenerabila. 

In regiune, Polonia si Turcia se situeaza inaintea Romaniei, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Grecia, pe locul 33, si Ucraina, pe 38, sunt prezente de asemenea in raport. 

Primele patru pozitii au ramas neschimbate fata de editia din februarie, fiind ocupate de Statele Unite, China, Germania si Japonia. Pe cinci a urcat Canda, care facut schimb cu Marea Britanie, in prezent pe 6.

"Cu toate ca SUA isi mentin ferm pozitia de lider al clasamentului in actuala editie a raportului, China este in expectativa pe locul al doilea si continua sa-si intareasca pozitia", se arata in raport. 

China ar putea depasi SUA pe segmentele energiei eoliene si solare pana la sfarsitul acestui deceniu. Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi.