Pe langa camerele impresionante de pe smartphone-uri sau tablete, HD sau nonHD, au aparut si minicamerele GOPRO, deja la generatia a treia. Kiturile vin cu o carcasa subacvatica si cu diverse sisteme de prindere, suporti, monturi si inele, pentru orice suprafata (casca de motociclist, snowboard, tabla masinii etc.).

Youtube-ul este plin de filmulete cu aceste camere montate pe bordul masinii. Mai toata lumea a descoperit relativ recent acest mic truc de filmare “Do It Yourself”. Pentru ca device-urile sunt ieftine, iar filmarile sunt la-ndemana oricui, a devenit una dintre cele mai spectaculoase activitati ale unui utilizator obisnuit care mai si face upload de content video pe retelele de socializare si alte canale de sharing.  

Acum doua zile, a aparut un articol cu o filmare identica din 1926, iar azi una din 1907, semn ca si pe atunci existau regizori care experimentau si care aveau idei. Metoda era insa infinit mai grea, aparatele erau mult mai dificil de manevrat/operat. Materialul din 1907 este din Vancouver, filmat de William Harbeck, un regizor din Seattle. Ca idee, in Romania 1907, Botosani, taranii se rasculau impotriva proprietarilor mari de pamanturi care-i exploatau.  Filmarea din 1907 este facuta cu o camera instalata pe bordul unui tramvai. La 44 ani, William Harbeck a fost trimis pe Titanic sa filmeze un documentar despre marea lansare a vasului. Primul om care a filmat cu o camera instalata pe bord nu a supravietuit.