De ce nu vor parlamentarii folosirea etilometrului in locul etilotestului. Schimbarea ar aduce economii de 4,5 mil. lei/an in bugetul politiei
Etilometrul, aparatul care ar putea inlocui etilotestul ar aduce economii importante la bugetul Politiei Romane. Ministerul nu ar mai plati si probele biologice, prelevate de la soferii bauti, pentru ca rezultatul etilometrului este valabil si in instanta. Dar parlamentarii au refuzat aceasta propunere, pe motiv ca niciun aparat nu poate fi atat de sigur.
Etilometrul arata la fel ca etilotestul si functioneaza similar. Ca sa vedem cat de precise sunt, le-am verificat printr-un experiment. Am testat alcoolemia unui barbat, in paralel cu ambele aparate, dupa ce a baut o bere.
Ambele aparate au aratat aceeasi valoare de alcolemie: 0.12. Cu toate acestea insa, diferenta intre ele este majora, spun specialistii: Etilometrul este certificat ca instrument de masurare si respecta normele internationale.
Fata de etilotest, etilometrul este precis si, ca atare, poate fi folosit direct in instanta, fara sa fie nevoie si de probe biologice. Acest lucru ar aduce multe beneficii, spun politistii.
Adica soferul nu mai trebuie condus la Institutul de Medicina Legala, pentru probe de sange. Asta inseamna si bani economisiti la buget, pentru ca politia nu ar mai cheltui cu drumul si cu analizele.
Dupa ce un sofer a fost testat cu alcooltestul, iar pe ecran este afisata o valoare mai mare 0, 40, el este dus la spital sau la IML, pentru recoltare de probe biologice.
O alcoolemie aici consta in jur de 150 de lei, iar pe an Politia Rutiera face aproape 30.000 de recoltari. Se aduna cel putin 4.500.000 de lei pe an, bani ce ar putea fi economisiti.
Dar la noi in tara aparatul nu poate fi folosit, pentru ca ar trebui schimbata legislatia. A existat si o propunere din partea politistilor acum cativa ani, insa a fost respinsa.
Daca etilometrul ar fi introdus, atunci soferul care vrea sa conteste trebuie sa mearga singur sa-si faca analizele de sange si sa plateasca pentru ele.
Etilometrul este deja folosit in America si in multe tari europene. Autoritatile noastre nu au renuntat la aceasta propunere si urmeaza sa fie din nou discutata in plenul Parlamentului.
Pe acelasi subiect: