Anul acesta, programul Rabla, care incepe in februarie, permite folosirea a trei vauchere pentru achizitionarea unui autoturism nou. Valoarea unui voucher este de 3.800 lei si voucherele sunt transmisibile.

Cei care obtin trei vouchere, au o reducere de aproape 2.700 de euro pentru un automobil nou. Nu este de mirare, ca romanii au inceput sa vaneze voucherele.

"Nu am bani sa-mi iau masina noua, iar cu asta veche nu am ce sa mai fac. Si daca o duc la Rabla si iau un voucher, mai mult de 1.500 de lei nu cred ca iau pe el”, spune un posesor de vechitura care a scos-o la vanzare cu 300 de euro.

Programul de innoire a parcului auto a creat si o piata a tichetelor de valoare. Multi romani cu vechituri, dar care nu au bani sa-si cumpere automobile noi, au vazut oportunitate a  sa se capatuiasca de pe urma programului Rabla.

Daca iau o rabla cu 12 milioane lei vechi si o duc la remat, iau pe ia un voucher pe care as putea sa-l vand cu 18-19 milioane lei vechi", spune un comparator de rable din Oradea.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, confirma legalitatea situatie create. "Nu exista nicio limitare, nicio interdictie. Fiecare vrea sa vina, poate sa vina cu cate masini poate, primeste cate un tichet valoric de 3800 de lei si, maxim, pentru o masina noua pot fi folosite trei tichete".

Eliberarea voucherelor incepe din luna februarie. In acest an, Ministerul Mediului intentioneaza sa vanda 60.000 de masini. 20.000 pot fi cumparate de persoanele juridice.

Selectia producatorilor auto care vor participa la Rabla are termen limita 28 ianuarie. Anul trecut programul nu s- bucurat de prea mare  succes. Au fost scoase din uz doar 32.327 de masini mai vechi de zece ani, din 60.000 alocate.