Cum trebuie sa-si protejeze angajatorii salariatii, cand temperaturile scad sub minus 20 de grade
Salariatii care lucreaza in aer liber trebuie sa primeasca, in caz de temperaturi extreme scazute, 0,5-1 litru/persoana de ceai fierbinte si sa beneficieze de pauze in spatii incalzite si de echipament individual de protectie, iar, in cazul in care nu pot fi asigurate aceste conditii, programul de munca va trebui redus sau va fi intrerupt lucrul, informeaza Inspectia Muncii printr-un comunicat.
"Masurile minimale pe care angajatorii sunt obligati sa le ia pentru activitatile in aer liber sunt: distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5 -1 litru/persoana/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protectie. Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta de urgenta nr. 99/2000: reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta potrivit prevederilor legale", se mentioneaza in comunicat.
Daca se constata nerealizarea acestor masuri, inspectorii de munca vor aplica, acolo unde este cazul, sanctiunile contraventionale prevazute de lege.
"Cand termometrul scade sub minus 20 de grade sau in conditii de vant, care pot fi corelate cu aceste valori angajatorii trebuie sa ia masurile prevazute de lege si pe care le amintim in fiecare an. Iar salariatii au obligatia sa se conformeze acestor masuri, in primul rand pentru propria lor protectie, securitate si sanatate la locurile de munca. Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a actualizat, vineri, atentionarile de vreme rea pe raza a 26 de judete, dintre care 8 judete se vor afla sub Cod portocaliu, iar alte 18 si municipiul Bucuresti sub Cod galben.
Potrivit meteorologilor, vineri, pana la ora 23:00, ramane in vigoare atentionarea Cod portocaliu de ninsori in Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea. In aceste judete, viscolul va continua sa fie puternic, rafalele vantului vor atinge si temporar vor depasi 70 - 85 km/h, reducand vizibilitatea sub 50 de metri si troienind zapada.
Totodata, pe durata urmatoarelor zece ore, va fi Cod galben de ninsoare in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, precum si in zona Carpatilor de Curbura, local ninsorile vor fi insemnate cantitativ si se va mai depune strat de zapada. De asemenea, va fi viscol in Dobrogea, estul Munteniei, extremitatea de sud-vest a Olteniei si in cea mai mare parte a Moldovei, unde vantul va avea intensificari cu viteze de 50 - 70 km/h. In Carpatii de Curbura si zona inalta din Carpatii Meridionali rafalele vor depasi 80 - 90 km/h, iar zapada va fi spulberata si troienita.
Judetele aflate sub atentionare Cod galben, pana la ora 23:00, sunt: Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti si municipiul Bucuresti.
Conform ANM, atentionarea Cod galben va continua sa fie activa si in intervalul 6 ianuarie, ora 23:00 - 7 ianuarie, ora 10:00, in Dobrogea, Baragan si Moldova, unde va ninge in general slab cantitativ, dar vantul va continua sa prezinte intensificari cu viteze de 50 - 60 km/h si pe arii restranse 70 km/h, temporar spulberand si troienind zapada.
De data aceasta, judetele atentionate sunt: Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Ialomita, Calarasi si Constanta.
De asemenea, ANM a emis, vineri, o atentionare nowcasting Cod rosu de viscol si ninsoare abundenta, valabila in judetele Buzau, Braila, Ialomita, Constanta, Calarasi si Tulcea, valabila pana la ora 16:00 si o alta pentru nord-estul judetului Constanta si estul judetul Tulcea - zona Deltei Dunarii, valabila pana la 18:00.
Pe acelasi subiect: