Ordonanta privind recuperarea taxei auto, publicata in MO. Cum vor primi soferii banii inapoi
Ordonanta privind recuperarea taxei speciale pentru autoturisme a fost publicata in Monitorul Oficial, banii urmand sa fie achitati, in rate, in termen de cinci ani.
Cine a achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, poate solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, direct la ANAF, nu prin actiune in instanta, potrivit unei ordonante a Guvernului.
In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale Ordonantei de Guvern va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului Mediului si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 45 de zile de la publicarea Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial.
ANAF roaga astfel contribuabilii interesati sa solicite restituirea sumelor, dupa adoptarea procedurii de restituire.
Cererile se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere.
Daca problema nu se rezolva in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile, care se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare. Iar ultima posibilitate: plangerea in instanta.
Sumele ce reprezinta taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, cea pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile datorate, actualizate cu indicele preturilor de consum de pe INS, se restituie pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.
Procedura de efectuare a platii va fi stabilita prin ordin al ministrului mediului si celui al finantelor publice.
O alta prevedere aprobata se refera la obligatia de plata a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, in situatia celor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Un al treilea aspect are in vedere stimularea achizitionarii de vehicule noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic.
Astfel, se majoreaza de la 12.000 de lei la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiaza persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice la achizitionarea unui autovehicul pur electric.
Se acorda, de asemenea, si ecotichetul in cuantum de 5.000 de lei de care beneficiaza persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice la cumpararea unei masini noi electrice hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km.