Chiar daca pe intreg trimestrul 1 cresterea segmentului premium a fost sub cel al intregii piete (19% fata de 27%), in luna martie inmatricularile de automobile premium au pastrat ritmul, reusind cu cele 13,6 procente sa depaseasca cresterea de pe toata piata auto din Romania, arata o analiza Profit.ro, citata de News.ro.

Trebuie subliniat faptul ca, spre deosebire de anii anteriori, Mercedes-Benz domina categoric vanzarile de masini premium si de lux, cu o cota de piata de peste 36 de procente, ceea ce reprezinta mai mult decat celelalte doua marci germane premium, BMW si Audi, la un loc.

Explozia Mercedes a urmat trendul la nivel mondial, noile produse ale marcii reusind sa atraga foarte multi clienti atat de la ceilalti doi rivali, cat si de la marcile de volum.

In Romania, Mercedes-Benz a cunoscut o crestere, pe primul trimestru, de peste 35%, ceea ce este spectaculos, mai ales in conditiile actuale ale pietei. Si asta in timp ce BMW a avut doar 2,4% crestere, iar Audi o crestere mai mare, 11,4%. Sunt si alte marci cu cresteri de doua cifre, Volvo, Porsche, Mini sau Jaguar, dar in cazul lor vorbim despre volume mici.

Trecand la modele, este evidenta cererea de SUV-uri, iar cel mai vandut SUV premium este si cel mai vandut SUV din Romania din import. Vorbim aici despre Mercedes-Benz GLC, un crossover compact, construit pe platforma lui C Class. De altfel, si al doilea loc este ocupat tot de un SUV Mercedes, GLE, din clasa imediat superioara.

Practic, aproape toate segmentele premium sunt dominate de un model Mercedes, prin C Class, A Class sau GLA. Singurul lider al unui segment care nu este Mercedes este BMW Serie 5, aflat pe locul 6 in topul masinilor premium. Sa mai spunem si ca, de la Audi, cel mai bine vandut model a fost Q5, pozitionat abia pe locul 7.

Trebuie remarcat si un model-intrus, Range Rover, preferatul multor romani cu bani, un SUV opulent care sta pe locul 3 in topul vanzarilor. De altfel, in top 20 nu se afla decat trei modele care nu apartin celor de la Mercedes, Audi sau BMW, in afara de Range Rover fiind rpezent Land Rover Discovery, pe locul 17, si Vlvo XC60, pe 20 la egalitate cu BMW X4.