McLaren e una dintre companiile care a produs mereu pentru o mana de oameni si pentru tone de bani. Masinile englezilor au costat de la cateva sute de mii de lire sterline in sus.

In ultimul timp, activitatea McLaren a fost mai densa si a ajuns unul din brand-urile care se tot bate de cativa ani cu Ferrari si Lamborghini. Totusi, McLaren-urile aveau pana azi ceva care le tinea un pic mai mult in zona "interzisa" tuturor bogatilor.  

Acum, la Salonul Auto de la Shanghai, uzina din Woking a lansat 540C Coupe. Un fel de iPhone 5C. Adica masina este un 570S Coupe downgradat  la 540 de cai si la un comportament mai bland pentru mersul zi de zi.

Motorul este acelasi, un V8 de 3.8 litri, iar performantele sunt foarte apropiate de versiunea originala – 0-100 km/h in 3.5s (cu 0.3s mai lenta decat 570S) si 320 de km/h viteza maxima. Pe foaie ramane inca departe de o masina cu care poti sa mergi la birou sau intr-o excursie de 500 de km, dar englezii s-au gandit ca o imblanzire usoara ar putea aduce brand-ului un alt segment de cumparatori. 

Si cutia de viteze ramane cea mai rapida, cu 7 trepte si cu o eficientizare a consumului mediu de 11 l / 100 km.   Englezii spun ca au modificat usor de tot si aerodinamica, si jantele. Inauntru sunt dotarile normale astazi chiar si pe o masina ultrasport: scaune din piele, aer conditionat automat, un display de 7 inci cu touch control.

McLaren 540C costa 174.000 de euro si englezii inregistreaza deja precomenzi. Primele livrari se fac de la inceputul lui 2016.

Cel mai ieftin Ferrari si singurul cat de cat comparabil la pret cu 540C este California – 215.000 de euro. Are 560 de cai si performante identice. Impozitul anual pentru o masina cu motor atat de mare e 5500 de lei.