Seful statului a mai spus ca unul dintre motivele pentru care a venit in vizita la fabrica Ford din Craiova este pentru ca a vrut sa stie care "mai sunt premisele" acestei uzine, in conditiile in care exista tari in care compania si-a incetat sau urmeaza sa inceteze productia. 

"Dupa cum stiti, economia romaneasca reuseste in ultimul timp sa mentina aproape echilibrata balanta comertului exterior si, in opinia mea, uzina Ford de la Craiova este unul dintre marii jucatori in perioada viitoare pentru ca Romania sa treaca la un sold al comertului exterior pozitiv. Ce am vazut astazi aici este inurajator", a declarat Traian Basescu. 

"Ce am aflat comunic public: uzina de Craiova este unul din producatorii strategici ai Ford din Europa, iar programul pentru aceasta uzina este de dezvoltare continua. (...) Imi aduc aminte cifrele despre care se vorbea intial, ca investitie la Craiova a companiei Ford. Ele au fost deja depasite. De unde s-a discutat despre o investitie de circa 600 de milioane euro, astazi s-au depasit 800 milioane de euro deja. Nivelul de dotare din punct de vedere tehnologic al uzinei de la Craiova este unul de varf si am placerea sa subliniez ca nivelul tehnologic atins la Craiova se inscrie perfect in parteneriatul startegic romano-american, pentru secolul XXI, in care unul din puncte este transferul de tehnologie", a mai spus seful statului. 

El a precizat ca a vorbit cu oamenii din sectii, care i-au spus ca sunt multumiti, multi dintre acestia lucrand aici si pe vremea cand uzina era la Daewoo. 

"Au satisfactia ca lucreaza in una dintre cele mai moderne uzine auto din Europa", a mai spus Basescu, precizand ca angajatii Ford au locuri de munca sigure. 

"Sa speram ca si Uniunea Europeana va iesi din criza economica, ceea ce va stimula cererea de autoturisme Ford. Ma bucura ca motoarele de la Craiova se exporta aproape pe toate continentele", a adaugat Basescu. 

Presedintele Traian Basescu declara, in 15 aprilie, dupa juramantul de investire a noului ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, ca este o surpriza faptul ca pe primele doua luni ale anului s-a inregistrat, pentru prima data de la Revolutie, un sold pozitiv al comertului exterior. 

"As vrea sa profit de onoarea pe care o am sa fie Guvernul aici si sa observ ca pe primele doua luni ale anului este pentru prima data cand avem un sold pozitiv al comertului exterior, cred ca prima data de la Revolutie. Sigur, unii dintre dumneavoastra or sa se mire de cum s-a intamplat. S-au cumulat efectele in timp si iata ca reusim sa reducem deficitul de cont curent, chiar sa avem surprize ca cele de pe primele doua luni ale anului", spunea Basescu. 

Ford Romania a inceput, luni, productia de serie a noului motor EcoBoost de 1,5 litri la uzina din Craiova, propulsor care va fi livrat mai intai pe piata chineza.  Motorul ecoBoost de 1,5 litri este al doilea motor construit la uzina de motoare din Craiova, in care Ford a investit peste 230 milioane euro, precedentul fiind EcoBoost de 1 litru, lansat in productie acum un an.  Constructorul auto american produce la Craiova si autovehiculul B-Max.  In prezent, Ford Romania produce in jur de 1.000 de motoare si 365-370 de masini zilnic.

Basescu, la Craiova: Am acasa Ford B-Max, dar nu il conduc ca sa nu fac ce am facut cu Logan-ul

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la fabrica Ford din Craiova, ca spera ca aceasta sa inceapa curand si productia unui alt tip de masina decat B-Max. Seful statului a precizat ca are acasa un astfel de autoturism si a adaugat: "Nu il conduc, ca sa nu fac ce am facut cu Logan-ul".

Precedenta vizita facuta de Traian Basescu la fabrica Ford din Craiova a fost in 25 iunie 2012, cand a cumparat primul model Ford B-Max, fiind vorba despre un autoturism de culoare rosie, la volanul caruia s-a urcat si l-a testat in incinta fabricii. 

In 13 aprilie, presedintele Traian Basescu a fost implicat intr-un accident rutier usor, in zona podului Otopeni, autoturismul Dacia Logan pe care il conducea tamponand usor o alta masina. 

Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, spunea ca presedintele a admis ca este responsabil pentru accident deoarece nu a pastrat distanta regulamentara pentru a putea evita impactul cu autoturismul din fata sa in momentul in care acesta a franat. In urma accidentului, masinile au fost avariate usor, iar seful statului s-a inteles pe cale amiabila cu celalalt sofer.