Au studii superioare, dar aranjeaza marfa pe raft in Suedia. De ce accepta romanii slujbe sub nivelul lor de pregatire
Suedia a primit in ultimii ani aproape 30.000 de romani, multi cu studii superioare, care au acceptat slujbe sub nivelul lor de pregatire.
Campania Stirilor PRO TV, "Romania Scandinava", va arata cum se inteleg imigrantii din diferite tari, angajati in acelasi hiper-market. Patronul, un arab, pune mare pret pe romani, pentru ca sunt descurcareti si muncitori. In Suedia, sunt 160 de mii de arabi, din 18 tari, cei mai multi din Irak, Siria si Liban.
Turcii sunt la macelarie, sirienii si irakienii, la brutarie, iar romanii, la legume si fructe si produse ambalate. Asa arata reteta de succes a unui irakian, care detine cel mai mare hipermarket din orasul suedez Malmo. A studiat pe vremuri in tara noastra, iar cand s-a mutat in Suedia, s-a hotarat sa aduca forta de munca romaneasca in afacerea sa. A angajat tineri, cu studii superioare: unii au lucrat prin banci in Romania, altii fac mastere si doctorate in Suedia. Un fizician din Hunedoara, de exemplu, a strans bani muncind ca vanzator toata vara, ca sa-si cumpere un pian.
Cifrele oficiale arata ca in Suedia aproape 15 % din populatie s-a nascut in afara tarii. Mai bine de o sesime din populatie este reprezentata de imigranti. Iar asta se vede cel mai bine in Malmo, oras la granita cu Danemarca. Gasesti africani, arabi, dar si multi est-europeni. Un oras multicultural, in care cetateni veniti din alte lumi si culturi incep sa-si faca simtita prezenta.
E ora 10 dimineata si in acest hipermarket e forfota mare inca de la inceperea programului. Clienti de toate nationalitatile, cu gusturi si optiuni diferite. Pe asta a mizat si patronul, un irakian care stie multe despre Romania.
Harry Sudad, patron: "Ma numesc Sudad si am facut facultatea de constructii in Bucuresti. Nu am uitat limba. Nu se poate uita, nu."