Ii veti cunoaște pe toti incepand de marti, cand Stirile PROTV demareaza campania: "Romania Scandinavă", un demers jurnalistic in Suedia si Finlanda.

Am intalnit acolo romani, printi si cersetori. Ii veti vedea si pe cei care dezvolta aplicatii inteligente, dar si pe cei care dezvolta filiere de trafic de persoane. Va vom arata fetele raiului scandinav, cu povesti despre succes, fericire, bunastare, dar si cu momente de confuzie, teama, mizerie sau tupeu.

"Fur, politia ma lasa in pace. Daca faceam in Romania ce fac aici, infundam de mult puscaria" - sunt declaratiile uluitoare ale unui conational intalnit in Suedia. Este unul dintre miile de barbati si femei cu cetatenie romana care stau cu mana intinsa in tarile de Nord. Cersesc mila si cei mai multi sunt dispusi sa incalce legea, pentru ca au intalnit oameni toleranti. Unii dintre ei recunosc ca acasa, in Romania, au vile si masini scumpe, in timp ce in Scandinavia pozeaza drept milogii Europei.

Suedia, Finlanda, Norvegia si Danemarca. Patru tari cu orase aerisite, piete spatioase, artere de shopping aglomerate, cu oameni care nu se gandesc sa-si fereasca gentile si bunurile. Dar si cartiere rezidentiale linistite, cu vile la mare distanta una de cealalta. Cu imobile ridicate in stil minimalist, fara perdele la ferestre, in care vezi tablourile de pe pereti, aparatura electronica si argintaria de pe mese. Comunitati unde oamenii pleaca de acasa cate o luna, fara sa incuie usile. O societate hiper dezvoltata, linistita si fara temeri.

Roman: "Daca aude ca sunt din Romania, se sperie de noi!"

Tarile scandinave par a fi paradisul hotilor de buzunare, al spargatorilor de case si al cersetorilor care fileaza si cunosc tot ce misca. Patru popoare nu stiu cum sa reactioneze in fata unui val de infractiuni, ai caror protagonisti au cetatenie romana.

Finlanda, zona garii din Helsinki, circulatie intensa la ora tarzie. Un tanar spune ca politia finlandeza a comis abuzuri impotriva sa. Recunoaste ca a mai fost arestat si in alte tari si ca ofiterii finlandezi au gasit asupra sa bani suspecti pe care ar fi incercat sa-I schimbe.

Tanar suspect: "Aveam o bancnota de 500 de euro, gasita, nu falsa, cum ar veni, cu eticheta pe ea, m-a luat pentru ea si m-a tinut 24 de ore acolo. Si am spus daca am furat ceva, tineti-ma arestat. Am doua saptamani si de 5 ori am fost arestat aici. Nu stiu motivul, pentru ca sunt suspect."

Tot reportajul il gasiti pe www.stirileprotv.ro