Intr-un comunicat de presa remis, joi, de presedintele AEGR Arad, Manfred Engelmann, acesta arata ca oamenii de afaceri germani preconizeaza noi investitii in zona de vest, informeaza Mediafax.

"Cluburile economice germane preconizeaza noi investitii in zona de vest a Romaniei. Informatiile conform carora un important producator din industria auto germana ar intentiona sa investeasca in Romania nu sunt simple speculatii, ci se bazeaza pe realitati economice. Romania este, in continuare, o tara foarte interesanta pentru investitorii germani, iar zona Aradului este, datorita locatiei de la frontiera apuseana, tot mai des vanata de mari firme occidentale", afirma, in comunicatul de presa, Manfred Engelmann.

Sursa citata mai arata ca, la sfarsitul acestei saptamani, "Aradul devine capitala investitorilor germani in Romania". "Aici se desfasoara, vineri si sambata, forumul economic germano-roman. Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri de afaceri ai tarilor de expresie germana din Europa. Germania, Austria si Elvetia ocupa primele locuri in topul investitiilor straine, dar si in cel al destinatiei exporturilor", precizeaza comunicatul.

Deschiderea forumului economic germano-roman de la Arad va avea loc vineri, la ora 17.00. A doua zi, dupa discutiile care vor avea loc intre oamenii de afaceri, acestia vor vizita Manastirea Maria Radna si o gospodarie traditionala svabeasca a unui investitor german din Santana.

Pe parcursul intalnirii de doua zile, oamenii de afaceri se vor documenta despre judetul si municipiul Arad, ca posibilitati de investitii. Evenimentul este gazduit de AEGR Arad.

Conform Camerei de Comert Germano-Romane de la Bucuresti, la sfarsitul lui 2010 erau inregistrate in Romania peste 25.000 de firme din Germania, Austria si Elvetia, care insumau un capital de peste zece miliarde de euro - mai arata comunicatul.

Compania germana Daimler, care detine automobilele marca Mercedes Benz, ar putea deschide o fabrica de componente auto in Romania, scrie Ziarul Financiar, citand surse din piata.

Premierul Victor Ponta anunta la sfarsitul lunii trecute ca a aprobat un memorandum de intelegere cu "una dintre cele mai mari si mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrica in Romania", fara a preciza insa numele investitorului. "Zilele trecute, in sedinta de guvern, pe lista confidentiala pentru ca asa a fost intelegerea, am aprobat un memorandum de intelegere cu una din cele mai mari si mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrica in Romania. Nu stiu daca e cea mai mare, dar poate ca e una din cele mai faimoase. Intelegerea dintre noi este sa anuntam impreuna acest lucru", a spus prim-ministrul, in 23 martie, intr-o emisiune televizata.

Intrebat in ce domeniu va investi aceasta companie, premierul a aratat ca este vorba de un domeniu "foarte drag" Romaniei, in care lucreaza deja doi mari producatori importanti. Intrebat in continuare daca este vorba de domeniul auto, Victor Ponta a raspuns: "Doamne ajuta sa putem sa dam impreuna aceasta stire". Oficialul a precizat ca investitia va fi anuntata imediat ce board-ul companiei va aproba ultima decizie in acest sens.

In urma cu cinci ani, Guvernul s-a aflat in discutii cu grupul german Daimler, care hotarase sa construiasca o noua fabrica pentru productia de automobile Mercedes Benz in Europa de Est. In final, Daimler a decis insa sa deschida fabrica in Ungaria, la Kecskemét, oras situat la circa 80 de kilometri de Budapesta, cu o investitie de 800 milioane euro si 2.500 locuri de munca asigurate.