Din dispozitia premierului Victor Ponta, Corpul de control a efectuat o verificare la Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania) S.A., avand ca obiect verificarea respectarii de catre conducerea societatii a dispozitiilor legale incidente si a normelor interne referitoare la angajarea si efectuarea cheltuielilor, achizitia de bunuri si servicii si modul de gestionare a patrimoniului.

Compania are ca obiect principal de activitate efectuarea de operatiuni si activitati de asigurare (cu exceptia asigurarilor de viata) si, ca obiect secundar, realizarea unor activitati de reasigurare, avand un capital social in suma totala de 44,1 milioane lei detinut, in procent de 93,78%, de catre Eximbank, in calitate de actionar majoritar fondator, precum si de actionari persoane fizice, in procent de 6,22%, statul fiind astfel, in mod indirect, actionar majoritar.

in document se arata ca, in perioada supusa controlului, din conducerea executiva a "CARE Romania" au facut parte Radu Frincu in calitate de presedinte al directoratului, in perioada 19 mai 2010- 8 iulie 2013, Constantin Banu ca membru al directoratului, in perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013, Alexandru Neferoiu, tot ca membru al directoratului, in perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013.

Inspectorii arata ca, desi normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor stabilesc ca membrii conducerii executive trebuiau sa aiba studii superioare, nu au fost identificate inscrisuri care sa ateste ca Radu Frincu a absolvit cursurile unei institutii de invatamant superior. .in CV-ul acestuia, transmis de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, se arata ca Frincu ar fi urmat, in perioada 1990-1995, cursurile "Facultatii de Management IT, Universitatea Bucuresti - Romania" si, in perioada 2001 -2003, pe cele ale "Universitatii IDW Management Den Haag- Olanda". Universitatea din Bucuresti comunicand insa ca acesta nu a fost student si nu a sustinut examenul de licenta la institutie, iar Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor informand ca "Universitatea IDW Management Den Hag- Regatul tarilor de Jos nu se regaseste in World Higher Education Database, baza de date a universitatilor acreditate, si nici pe site-ul ENIC 1 NARIC (European Network of lnformation Centres/National Academic Recognition lnformation Centresj).

O alta constatare este ca, in perioada 2010-2013, cand Radu Frincu a indeplinit functia de presedinte al directoratului, a fost consemnata o pierdere de 23,4 milioane lei pentru companie.

Inspectorii mai arata ca, in timpul mandatului de presedinte, Radu Frincu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaratia de avere, a cheltuit, impreuna cu Constantin Banu, 831.177 lei si 53.173 euro din fondurile companiei in interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei, a decontat 65.895 lei si 31.663 euro pentru sejururi efectuate impreuna cu familia sau cu alte persoane la lbiza, la Cannes, la Disneyland-Paris si in statiunea lschgl din Austria, a decontat 12 note de plata pentru mese servite de sotia sa la restaurant, si-a cumparat anvelope noi la masina, produse Louis Vuitton, bijuterii Cartier, un telefon Vertu produs de divizia de lux Nokia, un televizor SmartTV, Domnul precum si 2.000 euro la o firma din Milano pentru servicii de consultanta de imagine din banii companiei.

La acestea se adauga cheltuieli decontate pentru imbracamite din Milano, deplasari cu taxiul la Londra, inchirierea de masini de lux la Saint Tropez si la Nisa, transport cu elicopterul la Monte Carlo.

La randul sau, Constantin Banu a decontat cheltuieli pentru un sejur in statiunea San Benedetto del Tronto din Italia, precum si produse Louis Vuitton si articole de pescuit.

Raportul de control al fost transmis Parchetului, pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala, Autoritatii de Supraveghere Financiara, Curtii de Conturi, Agentiei Nationale de Integritate, Ministerului Finantelor si Eximbank.