Topul este alcatuit pe baza a trei indicatori specifici calculati de ASF pentru a stabili gradul de conformitate a conduitei asiguratorilor.

Primul indicatori calculeaza raportul dintre numarul de petitii formulate de clienti si numarul de contracte incheiate de asigurator, al doilea masoara raportul dintre petitii si daunele avizate, iar al treilea raportul dintre petitiile favorabile si daunele avizate.

Potrivit datelor ASF, doar cinci societati de asigurare din zece si-au mentinut incadrarea in gradul de conformitate bun. Acestea sunt, in ordinea performentei obtinute, Allianz-Tiriac, Generali Romania, Groupama, Omniasig VIG si Uniqa.

Al saselea asiguratordin top, Euroins, a obtinute rezultate bune la primul indicator, dar medii la ceilalti doi. Al saptelea clasat, Carpatica Asig, a obtinute rezultate bune la primul indicator, dar slabe la ceilalti doi.

Firmele de pe urmatoarele doua pozitii, Asirom VIG si City Insurance se incadreaza intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii. Potrivit ASF, aceste rezultate ”arata ca societatile nu s-au preocupat indeajuns de respectarea drepturilor si nevoilor financiare ale consumatorilor sai, au deficiente in ceea ce priveste activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna si in ceea ce priveste conformitatea solutiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale”.

Potrivit autoritatii, valorile referitoare la Asirom si City Insurance confirma situatiile constatate in cadrul controalelor efectuate de ASF anul trecut.

Conducerile celor doua companii de asigurare au fost sanctionate de catre consiliul ASF, totodata stabilindu-se in sarcina acestora obligatia intocmirii unor planuri de masuri in vederea remedierii celor constatate. City Insurance este in procedura de supraveghere speciala pe baza de plan de redresare din aprilie 2016, dar masurile de recapitalizare nu au fost indeplinite. Asirom VIG a efectuat o majorare de capital de 84,5 milioane de lei, care ii imbunatateste lichiditatea si solvabilitatea”, se arata in comunicat.

Cele mai slabe rezultate au fost obtinute de Forte Asigurari – Reasigurari, aflata in procedura de faliment, care s-a incadrat intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii.