CC: Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor este constitutionala
Curtea Constitutionala a respins actiunea in instanta prin care proprietarul unei locuinte din Galati a solicitat ca Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor sa fie declarata neconstitutionala, a anuntat Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).
"Curtea Constitutionala a respins marti, prin Decizia 932/13.11.2012, exceptia de neconstitutionalitate a Legii 260/2008, invocata de Gheorghe Momanu. Conform acestuia, Legea 260/2008 trebuia considerata neconstitutionala pe motiv ca ar legifera inselaciunea. Domnul Momanu sustinea ca prima de asigurare aferenta politei PAD, emisa de PAID, este o taxa, pe care trebuie sa o achite chiar si cei care nu au nevoie de protectia acestui produs. De asemenea, el solicita instantei constatarea faptului ca locuinta sa nu este supusa niciunuia dintre cele trei riscuri prevazute de Legea 260/2008 (cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii)", se arata intr-un comunicat al PAID.
Directorul general al PAID, Aurelia Cristea, a declarat ca Gheorghe Momanu nu a indicat care articol sau aspect din Legea 260/2008 este neconstitutional si nici dreptul constitutional incalcat.
"Astfel, invocarea faptului ca legea trebuie declarata neconstitutionala deoarece ar avea la baza inselaciunea a fost declarata neintemeiata. Mai mult decat atat, Gheorghe Momanu nu argumenteaza sub nicio forma fapta de inselaciune care ar putea fi imputabila Legii 260/2008 sau societatii PAID", a spus Cristea, potrivit Mediafax.
Prin intermediul PAID, Legea 260/2008 este o componenta esentiala a programului de asigurare la catastrofe, gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor, se spune in comunicat.
PAID este membra a World Forum of Catastrophe Programmes, autoritatea tutelara la nivel mondial privind sistemele nationale obligatorii de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale.
"In niciuna dintre tarile in care asigurarea locuintei este obligatorie aceasta nu a fost contestata, cu atat mai mult pentru o presupusa inselaciune, cum gresit afirma Gheorghe Momanu, cand scopul Legii 260/2008 este tocmai protejarea populatiei si degrevarea bugetului statului prin crearea unui sistem care sa asigure o sursa financiara pentru refacerea locuintelor afectate de dezastre naturale", a spus seful PAID.
Introducerea unui sistem care sa ofere acoperire prin asigurare impotriva riscurilor catastrofale este parte dintr-un proiect al Bancii Mondiale in ceea ce priveste atenuarea riscurilor cauzate de hazarduri naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta.
"Prin transferul riscului catre societatile de asigurare, se creeaza posibilitatea folosirii de catre stat a resurselor de la buget pentru refacerea infrastructurii, sporind totodata increderea populatiei in industria de asigurari, precum si in autoritati. De asemenea, avand in vedere frecventa destul de ridicata a catastrofelor produse pe teritoriul Romaniei in ultimii ani, precum si nevoia crescuta de protectie a bunurilor cetatenilor, asigurarea obligatorie a locuintelor apare ca o necesitate pentru fiecare, contribuind, in timp, la educarea a populatiei in sensul utilizarii pe scara larga a asigurarilor", a mai spus Cristea.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.
Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.
Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.
Prin amendarea legii in decembrie 2010, proprietarii pot sa isi asigure locuintele si prin intermediul unei polite facultative.
Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.
De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate. Primele polite PAD au fost emise de PAID in iulie 2010. Subscrierile PAID au crescut cu 19,5% in 2011, la 35,3 milioane de lei.
Pe acelasi subiect: