“Imi asum in totalitate angajamentul pe care l-am avut, de a alinia la normele europene atat institutia, cat si pietele financiare nebancare. Acest angajament mi l-am dus la indeplinire si ma consider un om norocos pentru cei doi ani si jumatate de activitate la ASF. O experienta imbogatita. Am intalnit oameni cu curaj, determinati. M-am bucurat de sprijin. Am preluat o institutie in blocaj, am raspuns unei invitatii politice de a iesi dintr-o stare de impas si am dus la capat constructia institutionala (...) In doi ani am contribuit la adoptarea a zece legi fundamentale care schimba complet cadrul juridic atat al pietei asigurarilor, cat si al pietei de capital. Astazi, provocarea este in executie, in aplicarea acestor legi si a regulilor pietei. O piata de care sa beneficieze majoritatea, nu de o piata pe care sa o foloseasca discretionar o minoritate. Probabil, este mult pentru o singura persoana sa reziste in aceasta pozitie cu aceste provocari mai mult de doi ani si jumatate si inteleg ca mandatul meu se apropie de sfarsit, dar plec cu implinirea ca am facut ceea ce am promis in fata comisiilor parlamentare si ceea ce a trebuit sa fac. Sunt efecte care se vor vedea pe termen mediu si lung, dar am pus bazele unor piete sanatoase si am colaborat in aceasta actiune cu institutiile financiare internationale, cu autoritatile europene si am urmarit integrarea in piata europeana. Daca aceasta abordare a fost gresita, evident ca voi fi judecat pentru ceea ce am facut”, a spus Negritoiu, intr-o declaratie de presa.

Potrivit sefului ASF, institutia pe care o conduce a reusit sa faca economii de peste 100 de milioane de lei, iar in plus isi asuma 'terapia-soc' pe care au produs-o in piata deciziile luate in ultimii ani.

“In doi ani si jumatate, am continuat reducerea contributiilor la bugetul institutiei si am facut o economie de peste 100 de milioane de lei. Ma asteptam si am sustinut public sa ajung la aceste doua momente. Aceste doua momente sunt doua rapoarte fundamentale pentru transformarea institutionala si transformarea pietelor. Aceste rapoarte trebuiau analizate de colegii parlamentari. Am facut, in doi ani si jumatate, ce trebuiau, probabil, sa faca in ultimii zece ani, de la aderarea la Uniunea Europeana. La fel, imi asum terapia-soc pe care am produs-o in piata. Am ridicat valul de pe pietele financiar-bancare, fundamentarea infiintarii ASF-ului a fost determinata tocmai de disfunctionalitatile din piata asigurarilor si din piata de capital. Am ajuns, astazi, la capital negativ in piata asigurarilor, de la peste 2,5 miliarde in urma cu trei ani, la un echilibru financiar care pune temelia protectiei consumatorilor. Plata pagubelor trebuie sa fie un proces automat care sa vina de la sine, dar nu se putea face pana cand nu asezam piata pe baze financiare solide”, a subliniat Misu Negritoiu.

Negritoiu: Nu doresc sa beneficiez de salarii compensatorii

Seful Autoritatii de Supraveghere Financiara a catalogat discutiile pe tema pachetului salarial compensatoriu drept "derizorii" si a tinut sa precizeze ca nu doreste sa beneficieze de niciun fel de salarii de acest fel.

"Discutiile pe tema compensatiilor mele salariale au ajuns in derizoriu. Am o cariera de 25 de ani, din care 10 ani de functionar public. Nu cred ca veti gasi in spate interese pe care le-am urmarit si nici acum nu urmaresc acest lucru. Am venit aici pentru ca am vrut sa impartasesc din experienta mea in constructia institutionala si cred ca am facut un lucru bun. Ma intereseaza lucrurile pe care le-am lasat in spate. Nu m-a interesat niciodata partea financiara sau durata mandatului, ci sa fac treaba. Nu am niciun pachet financiar, nu vreau sa fac apel la niciun fel de salarii compensatorii si care nici nu exista. Tocmai asta mie imi arata micimea nivelului la care se poarta discutia. Nu despre asta vorbim', a afirmat, marti, Negritoiu.

Acesta a adaugat ca de masurile pe care le-a luat in ultimii ani sunt deranjati "cei multi" care "au castigat usor si vor sa castige in continuare", precizand ca a acceptat sa intre intr-un "viespar, de care multa lume era deranjata".

"Eu, din aceasta pozitie, financiar am avut numai de pierdut. Noi nu traim si muncim numai sa devenim bogati, ci sa avem o misiune sociala si acest lucru am vrut sa-l las in urma. Cat am pierdut financiar, mi-am asumat riscul de a intra intr-un viespar de care multa lume era deranjata. Azi, sunt deranjati cei care au vrut si au facut un ban usor intr-o piata care e ramasa cu mult in urma. A fost un joc din care unii au castigat, si sunt cei multi, si care vor sa castige in continuare, si cei care au pierdut, cei putini, care de fapt au capitalizat distorsiunile din piata. Eu asta am vrut sa fac, sa ridic valul de pe piete. Nu am ajuns sa fac ca majoritatea oamenilor sa simta beneficiile, pentru ca ne aflam la sfarsitul drumului critic - protectia consumatorilor", a subliniat presedintele ASF.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a fost convocat, luni, la audieri in sedinta comuna a Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare cu Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, respectiv cu Comisia economica, industrii si servicii si Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat. Misu Negritoiu nu s-a prezentat la audieri, dar a trimis o scrisoare prin care sustine ca revocarea sa este ilegala.

Presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, Mihai Tudose, a anuntat la inceperea sedintei, ca presedintele ASF a transmis parlamentarilor o scrisoare prin care cerea amanarea audierii pentru a pregati raspunsurile solicitate de parlamentari.

Tot luni, parlamentarii din comisiile de specialitate reunite au votat demararea procedurii de revocare din functie a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, care s-ar putea finaliza saptamana viitoare.