Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor a declarat pentru incont.ro ca "pana acum au fost incheiate aproximativ 17.000 de asigurari obligatorii si estimam ca pana la sfarsitul anului sa avem 300.000 - 400.000 de polite".

Putin, insa, daca ne gandim ca in Romania sunt peste 8 milioane de locuinte. Directorul PAID explica aceasta situatie prin faptul ca acum este "o perioada de relaxare, de concedii de ambele tabere: a asiguratorilor si a proprietarilor".

Pe de alta parte, desi de la 15 iulie, de cand asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania, statul nu ar mai avea de ce sa plateasca vreo despagubire cetatenilor in caz de calamitate, cel putin teoretic exista o perioada de gratie sau "de acomodare", de 6 luni, timp in care romanii sunt inca acoperiti.

Cu precizarea ca "statul nu prea mai poate sa te ajute si nu pentru ca nu vrea, ci in primul rand pentru ca nu mai are fonduri. De aceea, noi ii incurajam pe toti cetatenii sa vina sa-si plateasca acea asigurare cat mai repede si sa nu lase asta pe ultima zi, asa cum este obiceiul pe la noi. Cei care au deja o asigurare facultativa, la expirarea ei, vor incheia si polita obligatorie", spune Bulugea.

"Dupa cum vedeti, devenim o tara musonica din punctul de vedere al ploilor si este periculos sa mai asteptam. Pana in toamna pot avea loc noi inundatii, alunecari de teren si asa mai departe", continua acesta.

Iar cine nu incheie asigurarea obligatorie "se expune rigorilor legii. Insa durerea cea mai mare nu este acea amenda de 100-500 de lei, care oricum depaseste cuantumul politei, de 40-80 de lei, ci mai grav este sa iti pierzi locuinta", afirma Marius Bulugea.

Cat despre faptul ca societatile de asigurare mai au unele probleme cu emiterea politelor, oficialul PAID precizeaza ca daca acestea persista, atunci tine de bucataria interna a asiguratorilor. "Din cate stiu, nu mai sunt probleme acum. Toti au o aplicatie comuna, noi le-am indicat pasii tehnici ce trebuie urmati, pana pe 15 iulie. Ar trebui sa emita deja politele online", arata Marius Bulugea.

Pana la sfarsitul anului, cine nu are locuinta asigurata trebuie sa incheie o asigurare obligatorie de 10 euro daca are casa din paianta sau 20 de euro daca are casa din beton sau caramida. In caz de cutremur, alunecari de teren sau inundatii, vor primi 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Din PAID fac parte Astra, Uniqa, Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali si Grawe Romania.