In luna august a anului trecut, la putin timp dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat solicitatea firmei de asigurari, Grawe Romania anuntase ca va incepe sa vanda primele asigurari RCA in luna octombrie 2016, iar obiectivul era atingerea unui numar de 50.000 de clienti la finalul lui 2020, scrie News.ro.

Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta (OUG) care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF. Perioada de plafonare a inceput in 18 noiembrie 2016 si va expira in 18 mai.

Din luna martie, Grawe Romania a inceput vanzarea de polite RCA cu vanzatorii proprii si cu unul dintre partenerii din piata de brokeraj in asigurari – Otto Broker. Potrivit reprezentantilor companiei, in prezent au loc discutii pentru inceperea vanzarii asigurarilor auto si cu alti brokeri cu care Grawe are in derulare parteneriate anterioare. La data de 31 martie existau deja sapte avizari de dauna pentru polite RCA, dintre care doua deja achitate.

In 2016, Grawe Romania a inregistrat un volum al primele brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata de 44,4 milioane lei (9,9 milioane euro), avand o cota de piata de 2,7%, potrivit datelor ASF.

Politele de tip RCA constituie mai mult de jumatate, aproximativ 54%, din totalul pietei asigurarilor. Piata a fost zguduita de scandaluri dupa declansarea falimentului in cazul Astra si Carpatica. In prezent, pe aceasta piata activeaza opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama si Uniqa. Alte doua companii, Euro Insurance DAC si DallBogg, au primit avizul ASF pentru a vinde asigurari pe piata, pe baza pasaportului european. Cele doua companii nu au subsidiara in Romania si, potrivit surselor News.ro, nu sunt inca active pe piata romaneasca.

Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decat in anul anterior, in contextul cresterii primei medii, iar liderul pietei a devenit Euroins, potrivit datelor ASF.