Europa adopta un nou set de reguli pentru asiguratori, dupa 13 ani de negocieri. Companiile spun ca produsele de economisire se vor scumpi excesiv
Europa ar putea fi aproape de un acord pentru un nou set de reguli privind companiile de asigurari, dupa 13 ani de negocieri intre politicieni, companii si autoritati de reglementare, potrivit Bloomberg.
Companiile si oficialii europeni lucreaza la un compromis asupra nivelului de capital necesar pentru produse pe termen lung, precum asigurarea de tip renta, a declarat Ralph Koijen, profesor la London Business School, citand proiecte de acord recente, pe care le-a studiat.
Asiguratorii din tari precum Germania, Franta si Marea Britanie au criticat setul de reguli, numite Solvency II, afirmand ca acestea ar putea face produsele de economisire excesiv de scumpe, intrucat va fi necesar mai mult capital pentru a acoperi riscurile investitiilor pe termen mai lung.
Reprezentanti ai Comisiei Europene, Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene se intalnesc miercuri la Bruxelles pentru discutii, despre care firmele, inclusiv Allianz - cel mai mare asigurator din Europa, afirma ca ar putea aduce un acord pentru implementarea Solvency II.
Companiile de asigurari sunt cei mai mari investitori institutionali din Europa, cu active sub management de 8.400 de miliarde de euro. Asiguratorii au ramas in urma bancilor in privinta adoptarii unui cadru de reglementare care sa le ajute sa reziste unei repetari a crizei financiare din 2008, scrie Bloomberg. Aegon, proprietarul firmei americane de asigurare Transamerica Corp, si compania de reasigurare Swiss Re se numara printre institutiile financiare ajutate de guverne dupa prabusirea Lehman Brothers.
Solvency II, care ar trebui sa armonizeze alocarea capitalului fata de risc la companiile de asigurari, ar fi trebuit sa intre in vigoare anul trecut. Introducerea acestuia a fost amanata in mai multe randuri din cauza unor motive precum calculul necesarului de capital la unele produse.
Asiguratorii intentioneaza in prezent sa implementeze viitoarele reguli de la inceputul anului 2016, cu o perioada de tranzitie, in cazul in care se va ajunge la un acord in timp util.
Orice intelegere are nevoie de aprobarea Parlamentului si Consiliului, in care sunt reprezentate cele 28 de state membre UE, iar noi intalniri au loc frecvent inainte de a se ajunge la un proiect de acord.
In timp ce Europa continua sa dezbata Solvency II, organizatiile la nivel global dezvolta un cadru comun pentru reglementarea companiilor cu operatiuni internationale. Astfel, Asociatia Internationala a Autoritatilor de Supraveghere pentru Asigurari (International Association of Insurance Supervisors - IAIS) pregateste un standard de capital care ar trebui lansat pana la sfarsitul anului 2016, urmand ca implementarea sa fie finalizata pana in 2019.
Mai multe despre:
#asigurari#UE
Pe acelasi subiect: