Solicitarea a fost facuta in contextul in care SC Carpatica a fost trimisa in judecata pe 25 aprilie 2014, ca persoana juridica, pentru infractiuni de cumparare de influenta si dare de mita, dupa finalizarea unei anchete complexe, potrivit unui comunicat al DNA, remis presei.

"Cererea procurorilor (...) a fost formulata pentru urmatoarele motive: prin sentinta penala (...) din 08.03.2016 a Curtii de Apel Bucuresti s-a dispus condamnarea inculpatei SC Carpatica Asig SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum si difuzarea hotararii de condamnare in mass media. Impotriva sentintei mentionate, inculpata a declarat apel, cauza aflandu-se in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se precizeaza in comunicat.

In aceste conditii, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, intre altele, declansarea procedurii de faliment si lichidarea societatii Carpatica Asig SA prin procedura obisnuita de insolventa. ASF a hotarat, totodata, emiterea solicitarii pentru deschiderea procedurii falimentului Carpatica Asig, urmand sa fie sesizat judecatorul sindic din cadrul tribunalului competent, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe data de 2 august.

"In cererea adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii arata ca situatia aparuta in urma deciziei luate de ASF creeaza riscul lichidarii si radierii in termen scurt a inculpatei persoana juridica, astfel incat sa aceasta nu mai poata fi trasa la raspundere penala. Prin urmare, considera ca masura solicitata este necesara pentru buna desfasurare a procesului penal", se mai arata in comunicatul DNA.

ASF: Este prea devreme pentru a se pune problema suspendarii procedurilor. Intregul proces depaseste lejer 60 de zile

In replica, ASF precizeaza ca procesul privind lichidarea sidizolvarea societatii Carpatica Asig se afla abia in etapele pregatitoare, prin urmare, in faza actuala, este prea devreme pentru a se pune problema suspendarii procedurilor.

"Procedura initiata pe data de 28 iulie 2016, odata cu retragerea autorizatiei de functionare a Carpatica Asig, isi urmeaza cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatura, depunerea cererii de faliment la instanta si judecarea cauzei de catre instanta. In prezent, este in derulare selectia avocatilor care vor reprezenta ASF, conform procedurilor legale de achizitie a serviciilor de asistenta juridica, aceasta etapa fiind prevazuta sa se incheie vineri, 12 august. Asadar, in faza actuala este prea devreme pentru a se pune problema suspendarii procedurilor de lichidare/dizolvare a societatii Carpatica Asig, in conditiile in care intregul proces se afla de-abia in etapele pregatitoare si doar instanta de judecata este in masura sa dispuna deschiderea propriu-zisa a procedurii de faliment", au explicat reprezentantii ASF, intr-o precizare citata de Agerpres.

Acestia au subliniat ca experienta din cazul societatii Astra arata ca intreaga procedura judiciara este de durata, depasind sensibil termenul de 60 de zile prevazut in solicitarea DNA.

Citeste si: Cum isi pot recupera banii clientii Carpatica Asig, societate aflata in procedura de faliment. Cererile pot fi depuse la Fondul de Garantare

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat in prima instanta de Curtea de Apel Bucuresti la sase ani si sase luni inchisoare cu executare pentru savarsirea unor fapte de coruptie in dosarul ASF - Carpatica. Alti opt inculpati, majoritatea din cadrul ASF sau societatii Carpatica Asig, au primit pedepse cu executare sau cu suspendare.

In acelasi dosar au fost achitati fostul presedinte ASF Dan Radu Rusanu, fostul vicepresedinte al ASF Corneliu Moldoveanu si avocatul Dan Odobescu.

Carpatica Asig, “acuzata” de cumparare de influenta si dare de mita in forma continuata

In plus, SC Carpatiga Asig trebuie sa plateasca o amenda penala de 600.000 de lei pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si dare de mita in forma continuata, aceasta societate fiind obligata sa publice hotararea de condamnare in presa scrisa sau audiovizuala, pe parcursul a 10 aparitii.

Inculpatii din dosar au fost trimisi in judecata de DNA in aprilie 2014, pentru savarsirea unor fapte de coruptie. Potrivit DNA, in 2012, Carpatica Asig, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Incepand cu mai 2013, Ilie Carabulea, impreuna cu Mustatea si Mirzac, au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Marian Mirzac pentru a fi ales in conducerea ASF.

Astfel, in schimbul oferirii unui autoturism Audi A8 la un pret subevaluat si altor foloase necuvenite, Marian Mirzac a influentat functionari cu functii de conducere ori de executie in ASF, pentru a asigura protectie societatii de asigurari Carpatica Asig, aratau procurorii.

De asemenea, in iunie 2013, Marian Mirzac a intervenit pe langa Laura Chitoiu, pentru ca aceasta sa promoveze, cu celeritate si cu nerespectarea conditiilor legale, autorizarea ocuparii, de catre Ina Crudu, a functiei de director general al Carpatica Asig.

Procurorii mai sustineau ca, in perioada 11-17 decembrie 2013, Dan Radu Rusanu a exercitat presiuni, in calitate de presedinte al ASF, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea lui Radu Mustatea, membru al CA Carpatica Asig, la conducerea BAAR, asociatie care administreaza fondul la care contribuie toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde.