Din 15 iulie, statul te forteaza sa-ti asiguri locuinta! Totul despre asigurarea obligatorie! VIDEO
Aveti o locuinta proprietate personala sau intentionati sa faceti o astfel de achizitie in perioada urmatoare? Daca deja detineti o casa sau un apartament, din 15 iulie sunteti obligat ca in termen de sase luni sa incheiati o polita de asigurare.
Nu va speriati ca suma nu este mare! Asigurarea va costa intre 10 si 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei, valoarea asigurata fiind de 10.000, respectiv de 20.000 de euro.
Daca doriti sa va asigurati locuinta la valoarea ei reala puteti incheia o polita a carei suma asigurata depaseste 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei, dar veti achita diferenta.
Cum stiti unde va incadrati?
Scoateti din buzunar 10 euro pe an daca imobilul este construit din caramida nearsa sau din chirpici si 20 de euro daca imobilul are o structura de rezistenta de beton armat sau lemn.
Ce inseamna valoarea de asigurare?
Inseamna suma de bani pa care o puteti primi ca despagubire de la asigurator in cazul in care "o calamitate" va va lovi casa. "Calamitatea" poate fi DOAR o inundatie catastrofica, o alunecare de teren sau un cutremur.
Unele companii incheie polite pentru case deja asigurate, incalcand legea. Nu va lasati dus de nas! Cum un bun nu poate fi asigurat de mai multe ori, in caz de dauna majora, cei care au platit mai multor companii, in speranta ca se vor pune "mai la adapost", nu vor primi decat o singura despagubire.
Proprietarii care nu stiu acest lucru pot fi usor pacaliti.
Ce ti se intampla daca nu semnezi asigurarea obligatorie in urmatoarele sase luni?
Legea prevede o amenda de 500 de lei, care trebuie aplicata de administratiile locale.
Estimarile actuale indica faptul ca numai 20% sau maximum 30% dintre proprietarii de locuinte vor cumpara asigurarea in primul an.
Nu aveti job? Vreti o colaborare?
O oportunitate exista si pentru cei care nu au joburi pentru ca mai mult ca sigur asiguratorii vor avea nevoie de sute de mii de agenti colaboratori pentru a ajunge la clienti.
Daca va mai amintiti asa ceva s-a intamplat si in cazul lansarii pensiilor private!
Ce se asigura si ce nu?
In cazul in care aveti o casa intr-o zona inundabila, dupa incheierea asigurarii ar trebui sa nu mai aveti batai de cap. pentru ca minimum 10.000 de euro puteti primi ca despagubire.
La ora actuala, din cele circa opt milioane de locuinte doar 20% sunt asigurate cu o polita facultativa.
Daca sunteti unul dintre aceste cazuri, prin lege, sunteti obligat ca la expirarea politei facultative sa incheiati una obligatorie.
Partea buna in toata aceasta poveste este ca o asigurare obligatorie este de cateva zeci de ori mai ieftina decat una facultativa.
Sa luam un apartament evaluat la 100.000 de euro, prima de asigurare la polita facultativa poate fi chiar de pana la 200 de euro pe an!
Partea proasta este ca in caz de "accident" nu va veti putea recupera decat maximum 20.000 de euro, daca nu apelati la o suplimentare a valorii asigurate!
De unde va cumparati asigurarea?
Companiile care au dreptul sa vanda polita obligatorie sunt Astra, Uniqa, Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania.
Firmele implicate ar putea incasa in jur de 150 de milioane de euro din aceasta afacere, potrivit datelor publicate de Ziarul Financiar!
ATENTIE: Companiile mari ca Allianz Tiriac, Omniasig, Asirom sau BCR Asigurari nu vand astfel de asigurari.
Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.
Pe acelasi subiect: