Purtatorul de cuvant al CASMB, Cristina Calinoiu, a declarat, citata de Mediafax, ca cele 11 ghiseele la care pot fi depuse declaratii au fost impartite.

Astfel, doua ghisee sunt pentru angajatorii care au peste 120 de declaratii, opt sunt pentru persoanele care au intre doua si zece declaratii, iar un ghiseu este pentru cei care au o singura declaratie.

Cristina Calinoiu a mai spus ca amenzile vor fi date numai celor care depasesc termenul limita stabilit, in acest an fiind 27 ianuarie.

Ea a precizat ca niciodata nu au fost date amenzi angajatorilor care au depus un fisier cu declaratii defect, dar au putut face dovada ca au platit contributiile pentru angajati.

Activitatea la CASMB si la celelalte case de asigurari de sanatate din tara a fost reluata in 17 ianuarie, dupa ce, in 13 ianuarie, fusese suspendata pentru remedierea problemelor aparute la Sistemul Informatic Unic Integrat, registrul unic al asiguratilor, lansat in decembrie 2010.

Data limita pana la care se pot depune declaratiile pentru Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate este 27 ianuarie, indiferent de modalitatea de transmitere a documentelor, a anuntat CASMB.

Reprezentantii CASMB au facut apel la angajatori sa trimita declaratiile prin posta sau pe e-mail, pentru a evita astfel aglomeratia de la ghisee.

Majoritatea celor care stau la coada la CASMB are de depus mai multe declaratii, astfel ca cele mai multe ghisee sunt destinate acestora.

Activitatea cu publicul se vor incheia dupa ora 14.30, pentru ca trebuie procesate toate datele inregistrate.

"Angajatorii care doresc sa transmita aceste declaratii online sunt rugati sa consulte la adresa https://www.casmb.ro/online_login.php conditiile in care pot obtine de la CASMB cheia de activare pentru transmiterea pe e-mail a raportarilor in SIUI. Declaratiile de sanatate si concedii medicale pot fi transmise ca si pana acum prin posta, cu confirmare de primire, la adresa str. Gheorghe Titeica nr. 142, sector 2, Bucuresti", preciza CASMB.

Potrivit conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in Romania sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contributiei la asigurarile de sanatate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei si 3,1 milioane de persoane cuprinse in legi speciale.

Din cele 8,28 milioane de persoane care platesc contributia la sanatate, 4,98 milioane sunt salariati si 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate.

De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii intre 740 si 1.000 de lei si platesc din 2011 5,5% contributia la sanatate, iar 0,9 sunt someri, agricultori, au asigurare facultativa sau sunt persoane fara venit.

Personele fara venit trebuie sa depuna o cerere la primarie pentru a beneficia de ajutor social, si in acest caz contributia la sanatate va fi platita de catre primarie. In cazul in care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie sa plateasca lunar contributia la asigurarile sociale de sanatate, potrivit legii privind reforma sanatatii.

Persoanele nu au avut niciun venit in ultimii cinci ani si nici nu au beneficiat de ajutor social vor plati contributia la sanatate pe ultimele sase luni, daca pot face dovada statutului lor.