"Anul 2013 va fi similar celui precedent, nu ma astept sa avem schimbari deosebite fata de 2012. Va fi un an amortit, asa cum l-a caracterizat un reprezentant al UniCredit Romania. Anticipez o crestere a subscrierilor de 3-5% in acest an la nivelul pietei. De asemenea, actionarii vor pune mai multa presiune pe obtinerea de profit in detrimentul cresterii cotei de piata, iar clientii vor alege asiguratorii in functie de rapiditatea achitarii daunelor", a afirmat Tecau la o conferinta pe teme de specialitate.

Prezent la eveniment, presedintele Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, a afirmat ca un avans de 5% al subscrierilor este un scenariu optimist.

"Previziunile pentru acest an nu sunt optimiste, mai degraba prudente. O crestere de 5% o apreciez foarte optimista. Din punctul meu de vedere, important pentru acest an este sa stabilizam nivelul costurilor, care va avea ca efect echilibrarea bilanturilor. In 2012, despagubirile au evoluat abrupt si au generat costuri ridicate, care au fost acoperite de actionari si nu din veniturile generate din prime subscrise", a spus Diaconescu.

Ea a adaugat ca in acest an, atat pentru Asirom, cat si pentru ceilalti asiguratori din prima parte a clasamentului, "cuvantul de ordine" va fi fidelizarea clientilor prin cresterea calitatii serviciilor.

In primele noua luni ale anului 2012, piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 1,43%, la 6,17 miliarde de lei, sustinuta de majorarea subscrierilor din asigurari generale cu 1,74%, la 4,87 miliarde de lei.

Pe segmentul asigurarilor de viata, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde de lei, in urcare cu 0,3% fata de primele trei trimestre ale anului trecut.

Subscrierile asiguratorilor romani in alte state membre ale Uniunii Europene au crescut cu 27,1% in primele noua luni ale anului 2012, la 232 milioane de lei, cifra reprezentand 4,78% din totalul veniturilor industriei, de 6,17 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.