Ce spun producatorii de medicamente despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului: "Este injusta, ineficienta si nu rezolva problemele din sistem"
medicamente
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania este de parere ca taxa clawback este injusta, ineficienta si nu rezolva problemele din sistemul sanitar. Mai mult, producatorii i-au recomandat Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa verifice cauzele care au dus la un consum nesustenabil si la "risipirea banului public".
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian spune ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului din 29 iunie, pentru stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii - supranumita clawback - se propune suprataxarea producatorilor de medicamente cu capacitati de productie in Romania, desi acestia din urma crediteaza sistemul de sanatate autohton cu peste un miliard de lei si pun in circulatie produse la preturi accesibile, platind sute de milioane de lei ca taxe si impozite catre statul roman.
"In ultimii doi ani, costurile cu medicamentele s-au marit in medie cu peste 15 la suta pe an, fara ca volumele de medicamente sa creasca si fara ca accesul pacientilor la servicii medicale sa se imbunatateasca. Mai mult, desi se vorbeste de peste trei ani despre rolul lor, medicamentele generice, mai accesibile pentru pacienti, au scazut in volum cu peste 9%", se arata intr-un comunicat de presa al APMGR, citat de Mediafax.
De altfel, presedintele APMGR afirma ca, inainte de a taxa producatorii romani, Ministerul Sanatatii si CNAS trebuie sa verifice cauzele care au dus la un "consum nesustenabil si la risipirea banului public". Eventual ,sa ceara in procesul de investigatie ajutorul specialistilor de la Consiliul Concurentei, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Organizatia Mondiala a Sanatatii sau sa se consulte cu reprezentantii altor guverne care reusesc sa eficientizeze cheltuielile cu medicamente.
Peste 1.500 de medicamente, disparute de pe piata romaneasca
Denigrarea medicamentelor generice, dezinformarea medicilor si farmacistilor cu privire la calitatea lor si manipularea presei si a opiniei publice cu privire la cota de piata a acestora a facut ca in ultimii ani sa dispara peste 1.500 de produse de pe piata, iar pacientii sa plateasca in medie cu 10 lei mai mult, pe reteta, din fonduri proprii.
Totodata, in urma disparitiei celor peste 1.500 de medicamente, statul a pierdut, anual, cel putin 500 milioane de lei prin compensarea medicamentelor scumpe in loc sa le utilizeze pe cele accesibile, reducand astfel accesul populatiei la terapie.
"Paradoxal, desi preturile medicamentelor scad peste tot in lume, prin aparitia a tot mai multor preparate generice, in Romania costurile cu medicamentele cresc", a sustinut Damian.
In opinia presedintelui APMGR, introducerea in practica medicala din Romania a medicamentelor generice este singura sansa a autoritatilor de a stabiliza cheltuielile in sanatate si de a creste accesul la medicamente a pacientilor cu cel putin 10% pe an.
"De exemplu, dupa aparitia variantelor generice la doua dintre cele mai populare medicamente cardiovasculare din lume, clopidogrel si atorvastatin, numarul de pacienti care le utilizeaza a crescut cu 100%, cheltuielile de decontare ramanand aceleasi, iar co-plata pacientilor scazand si cu 80%", a explicat Dragos Damian.
Potrivit acestuia, suprataxarea producatorilor de medicamente generice din Romania, in conditiile in care acestia au sprijinit relansarea economica a tarii pastrand mii de locuri de munca, platind taxe si impozite catre statul roman si investind peste 100 milioane lei in dezvoltare numai in 2011, "este injusta, ineficienta si nu rezolva problemele din sistemul sanitar".
Citeste si:
Pe acelasi subiect: