Carabulea: "Carpatica Asig nu are nicio problema, nicio restanta si 90 milioane de lei in conturi"
Ilie Carabulea. Sursa foto: Mediafax
Omul de afaceri Ilie Carabulea a declarat, luni, la Curtea de Apel Bucuresti, ca nu a savarsit nicio ilegalitate si ca societatea Carpatica Asig nu are nicio datorie, detine in conturi 90 de milioane de lei si nu avea nevoie de ajutorul unor angajati ai statului.
Curtea de Apel Bucuresti a dezbatut recursul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie privind lasarea in libertate a lui Radu Mustatea, dar si contestatiile formulate de omul de afaceri Ilie Carabulea si de Marian Mirzac, dupa ce pe numele lor Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, la cererea anchetatorilor anticoruptie.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, a dat o declaratie in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, in care a aratat ca nu a savarsit nicio ilegalitate si ca societatea de asigurari nu avea probleme financiare.
"Nu este adevarat ca aveam probleme financiare, iar extrasele de cont dovedesc acest lucru. Nu aveam nicio restanta", a spus Carabulea, noteaza Mediafax.
Acesta a mai aratat ca faptele de care el este acuzat nu exista si ca daca ar fi o fapta, ea este de natura comerciala. "Nu poate fi vorba de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, ci este vorba de o asociere comericala. Fac precizarea ca societatea Carpatica Asig are stabilitate financiara. Societatea are in conturile bancare aproape 90 de milioane de lei", a aratat omul de afaceri.
El le-a mai spus judecatorilor ca folosirea limuzinei Audi A8 de catre Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, fusese aprobata de Consiliul de Administratie al societatii. Carabulea a precizat ca aceasta a fost dobandita de Mirzac, care avea dreptul la un bonus de succes calculat pentru anul 2013, din perioada in care a lucrat la Carpatica Asig, bonusul fiind de 9.000 de euro.
Procurorul DNA prezent la judecarea recursurilor le-a cerut judecatorilor sa constate ca probele dovedesc acuzatiile aduse celor trei, astfel ca se impune emiterea unui mandat de arestare preventiva si pe numele lui Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig.
Avocatii au depus inscrisuri in circumstantiere, dar si inscrisuri medicale, aparatorul lui Carabulea aratand instantei ca acesta are probleme de sanatate.
Avocatul lui Carabulea a aratat, in fata instnatei, ca acuzatia de asociere in vederea savarsirii de infractiuni pentru care este cercetat clientul sau a fost dezincriminata in noul Cod penal. El a precizat ca in acest dosar mai sunt cercetati, in stare de libertate, alti noua inculpati, marea majoritate fiind functionari publici.
Instanta a ramas in pronuntare, urmand sa stabileasca daca admite recursul procurorului sau contestatiile inculpatilor.
In 29 ianuarie, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a Ilie Carabulea si Marian Mirzac, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul "Carpatica". Prin aceeasi hotarare a instantei, Radu Mustatea a primit interdictie de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. Decizia a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, Ilie Carabulea este cercetat pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.
Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.
In Radu Mustatea - membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.
In acelasi dosar este urmarit penal si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.
Si sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, este urmarita penal, fiind acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Potrivit anchetatorilor, in perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mirzac si Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
DNA sustine ca Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. "Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", au mai aratat procurorii anticoruptie.
Potrivit DNA, finantatorul gruparii infractionale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian pe Mustatea Radu, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.
Anchetatorii sustin ca in schimbul acestor foloase, Mirzac, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul ASF in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari.
DNA a mai aratat ca, in perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.
Procurorii DNA au facut, in 28 februarie, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, in dosarul "Carpatica". Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca in acest dosar sunt suspectate de fapte de coruptie 11 persoane.
Mai multe despre:
#Carpatica Asig#Ilie Carabulea
Pe acelasi subiect: