"La nivelul UNSAR exista aceasta initiativa si speram sa fie aprobata pana la finele acestui an. Prin intermediul unei aplicatii IT, societatile vor putea verifica istoricul daunelor autovehiculelor. Baza de date comuna va permite asiguratorilor sa evite incheierea unei polite CASCO in cazul unui autovehicul grav avariat si pentru care s-a platit deja o despagubire, dar se incearca incheierea unei noi polite facultative CASCO", a declarat Madalin Rosu, citat de Mediafax.

Practic, a spus Rosu, epavele auto reintra in circulatie prin diverse metode si ulterior se incearca asigurarea acestora in scopul obtinerii unor sume necuvenite, respectiv prin inscenarea unei daune totale (incendiu, furt sau accident).

"Au fost cazuri in care s-a reusit, pentru aceeasi serie de sasiu, sa fie platite despagubiri pentru dauna totala de catre mai multi asiguratori intr-un anumit interval de timp. Vrem sa evitam astfel de cazuri prin intermediul acestei aplicatii IT, unul dintre efecte fiind reducerea despagubirilor platite si, implicit, reducerea tarifelor de prima", a spus Rosu.

El a estimat valoarea potentialelor fraude din domeniul auto la circa 90 milioane de euro.

Piata asigurarilor a atins 8,29 miliarde de lei in 2013, cu 0,4% mai mult fata de anul precedent, potrivit datelor provizorii ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Pe segmentul asigurarilor generale, care au insumat 6,64 miliarde de lei, cea mai mare parte a primelor subscrise s-a inregistrat pe clasa RCA (raspundere civila auto), cu o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 miliarde lei.

Avansul primelor RCA in 2013 a fost de 15,5%. A doua clasa de asigurare ca pondere in totalul primelor subscrise pentru asigurari generale a fost CASCO, cu o cota de 27%, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, in scadere cu 6,33% fata de anul 2012.

In privinta despagubirilor, sumele platite de asiguratori pentru segmentul asigurarilor generale au fost de 4,198 miliarde de lei, in scadere cu 5,74% fata de anul 2012. Defalcat, pe RCA s-au platit daune de 1,925 miliarde de lei, cu 3,37% mai mult fata de anul 2012. La politele CASCO, despagubirile au scazut cu 9,5%, la 1,762 miliarde de lei.