Întrebat de absurdul situaţiei, şeful Guvernului vorbeşte despre o posibilă modificare a legislaţiei, însă până atunci, face un apel la solidaritate.

Prăpădul de la sfârşitul săptămânii a lăsat urme adânci. 8 oameni au pierit loviţi de copaci spulberaţi de vânt. Poate scăpau dacă avertismentele ar fi fost date la timp şi s-ar fi putut adăposti.

Printre victime este şi un tânăr student la Stomatologie. Vlad era în maşină când peste el a căzut poarta de la intrarea în oraş.

Pare şi acum de necrezut cum a fost posibil ca porta grea de câteva tone să se prăbuşească peste maşina în care se afla. Pe reţelele de socializare, prietenii, colegii, apropiaţii chiar şi profesorii au transmis numeroase mesaje de condoleanţe. Între timp însă au început anchetele. La Parchetul de pe Lângă Tribunalul Timiş există un dosar pentru ucidere din culpă. Se cercetează deocamdată fapta şi nu o persoană anume.

Veştile nu sunt bune nici în cazul fetiţei de 11 ani lovită de o creangă în faţa blocului. Este şi acum în stare critică. La spitalul Judeţean din Timişoara sunt internate şi acum 13 persoane. O femeie cu probleme la coloana a fost operată marți, iar băieţelul rănit se simte mai bine.

Necazuri sunt peste tot. Oamenii ale căror case şi maşini au fost distruse nu ştiu ce să facă mai întâi. Acum au aflat şi că asigurările obligatorii pe care le plătesc de câțiva ani nu le folosesc la nimic. Poliţele sunt valabile doar în cazul unui cutremur, a alunecărilor de teren şi a inundaţiilor provocate de devărsarea râurilor.

Până acum nimeni nu s-a gândit să adapteze legislaţia la fenomele meteo extreme. Iar în acest moment instituţiile statului îşi pasează responsabilitatea.

Mihai Tudose: “Cel la etajul patru al unui bloc nu o să sufere de inundaţii, mai ales în localităţile pe unde nu trece nicio apă şi e la munte. Este o treabă de solidaritate, un concept de solidaritate generală. Cred că în Parlament e cel mai simplu de modificat această lege, dar trebuie vorbit şi cu ASF că practic se vor modifica tarifele.”

Şi mai trist este că noul val de ploi abia anunţat ar putea să provoace şi mai multe necazuri şi nici în această situaţie oamenii nu vor lua niciun leu.

Nicoleta Radu-Neacşu, director PAID: “Dacă acoperișul este afectat şi plouă nu se despăgubesc clădirile. Se despăgubesc inundaţiile care vin de la sol.”

Între timp, companiile au început să primească solicitări de despăgubiri de daune din vestul ţării. Oamenii îşi vor primi banii, susţin asiguratorii, dar în limita unor excepţii care sunt prevăzute în contract.

Florenţa Stoian, inspectorul unei companii de asigurări: “Putem vorbi de locuinţe care sunt prost întreţinute. Infiltraţiile nu se despăgubesc. Tu eşti obligat în momentul în care faci modificări la locuinită să mă anunţi, altfel pot să mă folosesc de dreptul meu de a nu te despăgubi.”

Citiţi cu atenţie contractele, majoritatea conţin francize. În funcție de riscul asigurat, acestea pot fi până la 100 de euro sau un procent din suma asigurată. În plus, atenţie, trebuie să avizaţi compania de asigurare într-un termen prestabilit în contract. Acesta poate fi, de regulă, de două zile, dacă îl depăşiţi riscaţi să nu fiţi despăgubiţi.

Guvernul a anunţat că în primă fază vor primi ajutor bănesc instituţiile statului afectate de vijelie.