Sper ca anul acesta sa asistam la o reluare a consumului si, prin urmare, la o relansare a pietelor de credite, imobiliare, leasing, auto. Piata de asigurari este conectata direct la evolutia acestor industrii. In cazul in care economia va fi supusa, insa, unor noi presiuni, piata de asigurari ar putea incheia anul 2010 la un nivel al subscrierilor similar celui din 2009”, a explicat Toncescu.

Presedintele CSA a mai spus ca, desi in prima parte a anului trecut rascumpararile si rezilierile de asigurari de viata au inregistrat un ritm de crestere mai alert, aceasta tendinta s-a temperat in ultimul trimestru.

Practic, evolutia segmentului de asigurari de viata a marcat rezultatul de la final de an, daca ne uitam la volumul de prime brute subscrise. Ar trebui subliniat ca aceasta este prima scadere inregistrata de segmentul asigurarilor de viata, dar si de piata in ansamblul ei”, a declarat Angela Toncescu.

In ceea ce priveste segmentul de asigurari generale, acesta a reusit sa marcheze o crestere usoara, in ciuda declinului de pe pietele de leasing si de credit.

Va veti intreba de ce amintesc atat de des despre aceste doua piete. Este firesc, pentru ca asigurarile auto reprezinta 63% din totalul segmentului de asigurari generale. Din pacate, evoluÈ›ia diverselor segmente ale pietei demonstreaza ca, pentru romani, masina este mai importanta decat viata, sanatatea sau locuinta”, a mai spus presedintele CSA.

Potrivit CSA, clasele de asigurari de viata care au avut o evolutie pozitiva in 2009 au fost cele unit-linked (8,59%), de sanatate (7,54%) si de accidente (14,42%).

Segmentul asigurarilor auto a totalizat un volum de prime brute subscrise de 5,562 miliarde de lei. Ponderea celor doua linii de asigurare in totalul pietei reprezinta aproximativ 63%.