Ora 9, la cativa zeci de metri de casa fostului presedinte Ion Iliescu si de sediile mai multor ambasade, in linistitul cartier Dorobanti din Bucuresti, mascatii intra in cladirea de birouri a BCR Asigurari.

Potrivit anchetatorilor angajatii companiei de asigurari ii abordau pe sefii companiilor cu multi angajati si le prezentau o metoda prin care, daca le incheiau subalternilor asigurari de viata, puteau sa le plateasca salariile fara sa achite taxe si impozite.

Alin Lazar, sef DIICOT Targu Mures: "Foloseau o metoda inedita, spunem noi, incheiau o polita de viata care era rascumparata a doua zi si astfel reuseau sa acorde drepturi salariale suplimentare angajatilor pentru care nu plateau taxe"

Compania vira o parte din fondul de salarii catre firma de asigurari sub forma de asigurare de viata colectiva. A doua zi contractul se anula si firma de asigurari pastra un comision de 10 % din suma primita,  iar restul banilor erau virati direct catre contul fiecarui angajat ca prime de asigurari. Prin lege primele de asigurare sunt scutite de impozite.

O firma cu 100 de angajati cu 1000 de lei salariul pe luna ar trebui sa plateasca la stat 17.000 de euro taxe si contributii. Prin aceasta inginerie platea numai 2000 de euro firmei de asigurari si se economiseau 15.000 de euro.
 
Firma de asigurari incasa sute de mii de euro fara sa faca nimic. Doar plimba banii dintr-o parte in alta.

Reteaua functioneaza din 2009. Iar evaziunea s-ar putea ridica la 40 de milioane de euro. In dosar apar 112 firme cu mii de angajati. BCR Asigurari sustine ca pana la acesta moment nu i-au fost aduse invinuiri de catre DIICOT in acest caz si ca niciun membru al conducerii nu este vizat de actiunea autoritatilor.

Situatia era cunoscuta inca din 2009 cand Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a gasit 399 de nereguli in urma unui control la BCR Asigurari, insa singura sanctiune a fost un avertisment in scris.