Topul bancilor din Romania in 2012, programul Prima Casa devine "vesnic", iar Peugeot deschide a treia fabrica in China, in timp ce acasa cererea e tot mai scazuta
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Topul bancilor pe 2012: doar una din trei banci a accelerat creditarea si a castigat cota de piata
Cele mai mari zece banci locale cumulau, la sfarsitul lunii decembrie 2012, 78% din activele sistemului bancar, in scadere cu doua puncte procentuale fata de 2011, in conditiile in care numai patru jucatori mari au reusit sa castige cota de piata. Valoarea cumulata a activelor detinute de bancile mari a crescut totusi, in termeni nominali, cu echivalentul a noua miliarde de lei si a ajuns la 285 mld. lei (64,5 mld. euro), potrivit datelor BNR. BCR a ramas pe primul loc, pozitie pe care nu si-o poate pierde prea curand, desi cota sa de piata a alunecat sub pragul de 20%. La o distanta apreciabila, pozitia a doua este detinuta de BRD. Cea mai vizibila crestere a fost inregistrata de Banca Transilvania, a carei cota de piata a urcat cu 0,8 puncte procentuale si a ajuns la 8,1%. CEC Bank si-a majorat cu circa o jumatate de punct procentual cota de piata, pana la 7,4%, noteaza ZF.
Programul Prima Casa devine "vesnic"
Pornit in urma cu patru ani cu garantia statului, programul ipotecar Prima Casa a capatat o asemenea popularitate incat autoritatile anunta ca il vor sprijini atata timp cat va avea cerere. Prima Casa, care a debutat in iulie 2009, s-a dovedit rapid un succes, garantiile epuizandu-se destul de repede, gratie avansului minim de doar 5% si costurilor plafonate la un nivel scazut. Apoi, din 2010 incoace, cam de fiecare data cand se apropia sfarsitul de an, clientii si vanzatorii intrau in panica din cauza ca se termina plafonul si nu mai apuca sa cumpere pe credit, respectiv sa vanda. Nici anul 2013 nu a scapat de teama epuizarii garantiilor, adica de spectrul inchiderii programului, scrie Capital.
Guvernatorul BNR: "Scaderea dobanzilor la credite s-ar putea vedea din vara". Ce spune Isarescu despre amanarea denuntarii clauzelor abuzive din contracte
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca scaderea dobanzilor la unele credite acordate de banci se va observa in aceasta vara, dupa ce banca centrala a redus luni dobanda de politica monetara de la 5,25% la 5%. El a aratat ca BNR nu poate impune bancilor sa reduca dobanzile la credite, iar fiecare banca are o autonomie, o gestiune, fiecare isi face calculele de armonizare necesare. Mesajul guvernatorului BNR catre bancheri este ca acestia sa-si faca toate calculele si sa gaseasca varianta optima, gandindu-se inclusiv la capacitatea celor care contracteaza credite de a plati ratele. De asemenea, Isarescu a mai spus ca studiul realizat de banca centrala privind clauzele abuzive din contractele bancilor releva un "impact major" asupra sistemului bancar si a deponentilor, acestia din urma trebuind sa fie protejati in locul debitorilor care dau in judecata bancile. Mai multe informatii gasiti pe incont.ro
SIF-urile nu s-au restructurat la timp si acum vand „din casa“ ca sa dea dividende la actionari
Daca nu si-ar fi vandut din active in ultimii doi ani, SIF-urile ar fi avut pierderi si nu si-ar fi putut remunera actionarii. SIF-urile - care au mostenit in 1992 circa 30% din economia Romaniei si care ar fi trebuit sa fie un pilon al capitalului romanesc - au trait ani de-a randul din dividendele bancilor si nu s-au grabit sa se restructureze, iar acum au ajuns in situatia sa vanda din avere ca sa dea dividende la actionari. Cele cinci SIF-uri, care detin o colectie de active evaluata la 6,17 mld. lei (1,4 mld. euro), ar fi raportat in ultimii doi ani pierderi cumulate de circa 81 mil. lei (18,3 mil. euro) si respectiv 62 mil. lei (14 mil. euro) daca nu ar fi vandut din activele valoroase pe care le detin si care au „umflat“ profiturile acestora cu circa 2,1 mld. lei (490 mil. euro) in 2011 si 2012, potrivit unei analize a ZF.
Posturi greu de ocupat: jumatate dintre angajatorii romani se chinuie sa gaseasca angajatii potriviti
Desi somajul este in floare, in Romania unele locuri de munca sunt greu, daca nu imposibil de ocupat, arata studiul privind Deficitul de talente in 2013, realizat de Manpower Romania. Angajatorii romani raporteaza un deficit de talente de 54%, in crestere cu 9% comparativ cu 2012, situandu-se cu 19% peste media globala si cu 28% peste media regionala EMEA. Topul pozitiilor cu deficit de talente in Romania este aproape identic cu cel din 2008, cand sondajul a fost demarat si pentru Romania, posturile vacante pentru ingineri si muncitori calificati fiind cele mai dificil de acoperit pentru al saselea an consecutiv, noteaza Capital.
Lacat pe 20% din productia de medicamente a Romaniei. Cine ramane sa-si dispute pozitia a doua
Cei mai mari zece producatori farmaceutici locali au inregistrat anul trecut o cifra de afaceri cumulata de peste 550 mil. euro, in usoara crestere comparativ cu nivelul din 2011, arata un calcul ZF pe baza informatiilor de la Registrul Comertului. Lupta la varful productiei a fost extrem de stransa in 2012, in conditiile in care diferenta dintre lider (Terapia Ranbaxy) si compania de pe locul doi (Europharm) a fost de numai 1,8 mil. euro, scrie ZF.
Isi revin constructiile in a doua parte a anului? Ce spun gigantii Holcim, Carpatcement si Lafarge
Infrastructura ramane principalul pilon de crestere in industria constructiilor, iar principalii producatori de ciment de pe piata sunt destul de rezervati in privinta revenirii acestui segment de piata. Sonia Artinian, CEO Lafarge Romania, a declarat" Piata se afla inca sub nivelul inregistrat in prima jumatate a anului trecut, dar poate creste cu cel mult 4% . la randul sau, Florian Aldea, CarpatCement a spus ca "piata de constructii din Romania se va relansa de indata ce investitorii vor simti ca mediul socio-economic s-a stabilizat", scrie Wall-Street.ro
Directorul general al Bancii Vaticanului si adjunctul sau au demisionat
Directorul general al Bancii Vaticanului (IOR) Paolo Cipriani si adjunctul sau, Massimo Tulli si-au prezentat demisiile. "Amandoi au considerat ca aceasta decizie este in interesul IOR si al Sfantului Scaun", iar comitetul de supraveghere al IOR si comisia speciala a cardinalilor (numita la 26 iunie de Papa Francisc) au "luat act de aceasta decizie". Anuntul intervine in timp ce o vasta ancheta a fost deschisa in septembrie 2010 asupra functionarii IOR. Benedict al XVI-lea, apoi succesorul sau, Papa Francisc, au decis sa faca ordine in IOR, numind succesiv noi oficial si instaurand controale din ce in ce mai severe asupra acestui institut. Ultimul scandal in care a fost implicat este acela in care un prelat al Sfantului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, in varsta de 61 de ani, a fost arestat, vineri, de politia italiana in cadrul acestei anchete. El este acuzat de spalare de bani si coruptie, transmite AFP, citat de Mediafax.
Marea Britanie va avea cel mai bine platit bancher din lume
Mark Carney a preluat luni fraiele bancii centrale din Anglia, primind cel mai bun pachet de plata din intregul sistem bancar central, noteaza CNN Money. Pentru beneficiile si bonusurile care il asteapta, Carney nu are insa o functie usoara, lumea punandu-si sperante mari in fostul guvernator al bancii Canadei. Acesta trebuie sa faca minuni cu economia Marii Britanii, intr-un moment de maxima austeritate, incercand sa controleze inflatia, dar in acelasi timp sa faciliteze creditarile pentru companii si oamenii de rand. Mandatul sau, care a inceput luni si va dura cinci ani, are o agenda mai mare decat cea a predecesorului sau, Mervyn King, care a iesit la pensie. Cu atat mai mult cu cat Banca Angliei si-a luat mai nou angajamentul de reglementare a bancilor si a sistemului financiar britanic. Pentru munca sa, guvernatorul va primi un pachet salarial in jur de 1,3 milioane de dolari.
Peugeot nu mai e dorit in Europa, dar si-a deschis a treia fabrica in China
Grupul Peugeot Citroen a deschis luni a treia fabrica de productie din China, cea mai mare piata pentru autovehicule, in timp ce acasa, in Europa, cererea tot mai scazuta obliga la taieri de joburi, relateaza Bloomberg. Uzina va produce sedanurile Citroen C-Elysee si Peugeot 301, in colaborare cu Dongfeng Motor Corporation (producator local, cu sediul in Wuhan, China). Astfel, compania si-a propus o marire a capacitatii anuale de productie cu pana la doua treimi, ajungand la 750.000 de unitati pana la sfarsitul lui 2015. Intre timp, producatorul francez, care anul trecut si-a asamblat in propria tara 40% dintre masini, a inregistrat pierderi de 576 milioane de euro, vazandu-se nevoit sa inchida o fabrica de la periferia Parisului si sa trimita acasa 11.200 de muncitori din toata tara.
Mozilla intra in hora sistemelor de operare pe mobil. Firefox pentru smartphone-uri a fost lansat in Spania
Mozilla, creatorul browserului Firefox, a lansat propriul sistem de operare, dedicat smartphone-urilor, transmite CNN. Deocamdata, acesta poate fi gasit pe numai doua telefoane, Alcatel One Touch Fire si ZTE Open. Modelul ZTE, de 3.5 inci, se comercializeaza de marti in Spania prin compania Movistar, la pretul de 69 de euro, care cuprinde 30 de euro in credit utilizabil, telefonul nefiind unul din gama high-end. Mozilla incearca sa isi faca loc pe piata printre marii jucatori, ca Android si iOS, dar vizeaza pentru moment mai degraba pozitiile ocupate de Windows Phone sau Blackberry, concentrandu-se pe pietele emergente din Polonia, Columbia, Venezuela si Brazilia. Firefox OS va fi marketat in special in locurile unde o mare parte din populatie foloseste inca telefoane de baza.