Doar miliardarul Larry Ellison, fondator si CEO al Oracle, a obtinut anul trecut un pachet financiar mai mare, de 96,2 milioane de dolari, de la compania pe care o conduce. 

Cea mai mare parte din compensatia financiara obtinua de Kotick consta in actiuni si drepturi preferentiale in valoare totala de 55,9 milioane de dolari. Se adauga un salariu de baza de doua milioane de dolari, un bonus cash de 2,5 milioane de dolari si "alte castiguri" in valoare de 4,52 milioane de dolari. Rezulta astfel un total de 64,9 milioane de dolari, potrivit documentelor transmise de Activision Blizzard autoritatilor de reglementare a pietei de capital, citate de Bloomberg. 

Pentru anul anterior, Kotick a primit o compensatie financiara in valoare totala de 8,33 milioane de dolari. 

Robert Kotick ar putea primi alte 16 milioane de dolari daca Activision Blizzard va atinge cele mai exigente tinte de performanta stabilite de board. 

"Nu ne place niciun element al acestui pachet salarial. Ne-am mai exprimat si in trecut ingrijorarea referitor la aceasta companie si practicile salariale", comenteaza pentru Bloomberg Nell Minow, consultant in guvernanta corporativa la GMI Ratings. 

Analistul considera ca salariul de baza si bonusurile primite de Kotick sunt prea ridicate pentru sectorul jocurilor video. De asemenea, el noteaza ca nu este clar cum s-a ajuns la aceste cifre, iar bonusurile in actiuni nu par a fi stabilite dupa criterii obiective de performanta. 

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Activision nu au fost disponibili pentru comentarii. 

Potrivit documentelor transmise de Activision Blizzard autoritatilor americane de reglementare a pietei de capital, compania a depasit sub conducerea lui Kotick mai multe tinte privind profitul operational, profitul net pe actiune si fluxul de numerar liber. Obiectivele privind cresterea marjei de profit nu au fost atinse. 

Activision Blizzard are o valoare de piata de 16,5 miliarde de dolari si a inregistrat in ultimul an fiscal un profit net de 1,15 miliarde de dolari, la vanzari de 4,86 miliarde de dolari. Producatorul de jocuri video este detinut de grupul francez Vivendi, care mai controleaza companii precum Universal Music si Canal Plus. 

Oracle, singura companie care isi plateste CEO-ul mai bine decat Activision Blizzard, a inregistrat in ultimul an fiscal incheiat un profit net de 10 miliarde de dolari, la venituri de 37,1 miliarde de dolari, si are o capitalizare de piata de 152 miliarde de dolari. 

Inainte de prezentarea compensatiei financiare a lui Kotick pentru 2012, cel mai bine platit CEO din media americana era Leslie Moonves, seful CBS Corp., cu 62,2 milioane de dolari, urmat David Zaslav de la Discovery Communications cu 49,9 milioane de dolari si de directorul general al Walt Disney, Robert Igen, cu 40,2 milioane de dolari.