Organizaţia care reprezintă o mare parte din companiile aeriene ale lumii intenţionează să prezinte platforma sa Travel Pass până la finele anului, urmând să fie disponibilă pe telefoanele Android şi Apple iOS încă din prima jumătate a anului următor.

Companiile aeriene presează deja guvernele să înlocuiască măsurile de carantină, care sufocă traficul aerian, cu proceduri sistematice de testare împotriva COVID-19.

"Principala noastră prioritate este ca oamenii să poată călători din nou în siguranţă. Aceasta înseamnă să dăm guvernelor încredere că testarea sistematică împotriva COVID-19 poate funcţiona ca un înlocuitor pentru măsurile de carantină", a declarat directorul de securitate de la IATA, Nick Careen, potrivit Agerpres.

IATA a precizat că, în cadrul aplicaţiei sale, datele privind starea de sănătate a pasagerilor şi alte date nu sunt stocate central ci autentificate cu tehnologia blockchain, ceea ce înseamnă că pasagerii au controlul asupra informaţiilor pe care le comunică.

De asemenea, o nouă aplicaţie denumită 'Contactless Travel' va combina informaţiile din paşaport cu cele privind testele şi certificatele de vaccinare primite de la laboratoarele participante. De asemenea, aplicaţia va putea accesa registrele globale cu privire la cerinţele de sănătate şi centrele de vaccinare şi testare.

Platforma este construită pe baza standardelor open source pentru a putea fi interoperabilă cu actualele sisteme, inclusiv cu propriile aplicaţii ale companiilor membre ale IATA.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. Luni începe Adunarea generală anuală a organizaţiei.