Ce sunt hub-urile - incubatoarele de afaceri. Mike Butcher, editor la TechCrunch, invitat la iLikeIT
Daca nu intr-un incubator atunci unde pot creste ideile mici? Zilele acestea, si mai ales cu puterea internetului, orice roman care "cloceste" o afacere are o sansa. George Buhnici ne arata cum cele mai noi idei si tehnologii se inspira din poiata de la tara.
Da, ati auzit bine. Sa zicem ca oamenii tineri cu idei sunt ca niste oua. Strangi mai multe oua sub o closca, le dai caldura si un pic de afectiune si vor iesi din gaoace sa scurme praful din batatura. Adica oameni cu idei care vor sa inceapa o afacere, antreprenori cum le mai spunem, au nevoie de un loc unde sa isi coaca afacerea. Le e mai bine la un loc cu altii ca ei. Se intampla aproape mereu, atunci cand vrem sa lucram de-acasa ori doar ne relaxam... Sau poate vecinul danseaza pe Harlem Shake, imbracat in Super Mario...
Tudor lucra pana de curand de acasa pentru o firma de marketing online. Sufrageria nu mai este locul potrivit insa, atunci cand ai trei colegi, iar vecinul foloseste frecvent bormasina sau e meloman. Dar biroul in centru e un lux, asa ca a ales un hub de afaceri. Adica lucreaza laolalta cu alti antreprenori sau angajati din alte companii. Fiecare cu treaba lui, dar sub acelasi acoperis.
George lucreaza si el la un joc ce poate fi accesat doar dintr-un browser. Un simulator de curse.
George Lemnaru, fondator: "Intotdeauna vei gasi un loc in care sa lucrezi daca asta e ceea ce iti doresti. Intrebarea este care este cel mai bun loc pentru a lucra si un hub tehnic este o solutie excelenta pentru orice start."
Fiecare dintre ei a cautat si a si gasit ceva simplu. Un spatiu de lucru, o conexiune la internet si sprijin pentru afacere, printre oameni cu care se aseamana… la idei. Un abonament porneste de la 80 de euro.
Bogdan Iordache, fondator TechHub Bucuresti: "Poate ca nu vine urmatorul Facebook aici, dar speram la urmatorul Skype. De ce Skype? Pentru ca e partial european si a fost facut in Estonia"
The Hub este un alt exemplu de spatiu, deschis in urma cu aproape un an. Se ocupa insa de antreprenoriat si inovare sociala. Aici, abonamentul pleaca de la 35 de euro si ajunge la 120 de euro. Numara deja 200 de membri.
Si Ministerul Economiei pregateste noi finantari, de sute de mii de euro, pentru incubatoarele de afaceri deja existente in marile orase ale tarii. Datorita lor, sute de oameni se bucura acum de un loc de munca in afacerile noi. Asadar, hub-urile sunt niste incubatoare de afaceri destepte. Ideea este noua in tara noastra, dar prinde teren peste tot in Vest. In astfel de locuri se nasc deja unele dintre viitoarele succese, poate mai valoroase chiar ca Angry Birds, Facebook sau Android.
Mike Butcher, unul dintre fondatorii celui mai nou Hub din Bucuresti, este un mai vechi prieten al emisiunii iLikeIT. El este unul dintre cei mai destepti jurnalisti, editor pentru Europa la TechCrunch.
"E nemaipomenit ca am reusit sa implementam incubatorul de tehnologie aici in Bucuresti. Eu sunt fondatorul acestei companii de la Londra si incercam sa stabilim conexiuni peste tot in lume, peste tot in Europa. Acesta este cel de-al patrulea hub. Am venit in Romania pentru ca aici sunt multe talente, foarte multi oameni talentati, ingineri buni, specialisti in tehnologie. Este o modalitate prin care antreprenorii din tehnologie, urmatorii "zuckerbergi", se pot intalni, isi pot comunica ideile pe care le au, pentru a crea un climat in care sa ofere noi idei." - spune Mike.