In luna martie a acestui an, toata presa scria despre un elev de 17 ani, care a dat lovitura dupa ce a vandut Summly,  o aplicatie inventata chiar de el, celor de la Yahoo, pentru 30 milioane de dolari. Un savant cu zero interese in afara de a scrie coduri.

I-a venit ideea acestui proiect pe cand studia pentru examene. Atunci a realizat ca atatea click-uri pe diferite pagini pentru a-si lua informatiile de care avea nevoie insemna ineficienta si o pierdere de vreme.

"Mi-am dat seama ca toate aceste informatii nu sunt corect dispuse. Atunci mi-a venit ideea unui algoritm care sa faca un rezumat, in mod automat, oricarui articol, indiferent de lungime, in numai trei paragrafe", povesteste D’Aloisio.

Si proiectul sau a atras imediat interesul investitorilor din lumea intreaga, de la celebritati hollywoodiene pana la cel mai bogat om din Asia.

In 2011, D'Aloisio a incheiat o intelegere pentru finantare cu miliardarul Ka-shing.

"Nu stiam cum suna, scrie sau arata un investitor. Si cand am primit mailul de la miliardarul din Hong Kong mi s-a parut tare suspect, asa ca nu am raspuns".

Un an mai tarziu, Summly a fost lansata iar dupa doar o luna a atras 500.000 de utilizatori si a devenit aplicatia nr. 1 in 28 de tari. Iar interesul Yahoo! a fost stranit imediat. Si nu numai: si celebrului Rupert Murdoch i-a suras ideea cumpararii start-up-ului.

Asa ca nici nu terminase liceul, dar condus de o curiozitate imensa si de un interes urias pentru a-si lasa amprenta in lumea tehnologiei, a dat lovitura.

Despre faptul ca Yahoo i-a cumparat ideea, britanicul spun ca este "un vis".  "Nu am asteptat sincer sa se intample asa ceva. Aplicatiile sunt un hobby pentru mine si nu m-am gandit ca o sa si fac bani din asta. Imi plac pantofii, asa ca imi voi cumpara o noua pereche de Nike si, probabil, un calculator. Restul banilor merg la banca, pentru ca in acest moment nu am cheltuieli".

D'Aloisio lucreaza in acest moment full time in birourile Yahoo! din Londra iar energia sa nebuna este atat de apreciata de CEO-ul Marissa Mayer, care vorbeste despre cat de dedicat este tanarul excelentei in design si simplitate si se declara inspirata de creativitatea si tenacitatea pe care Nick le aduce muncii sale.

Dar"nebunia" lui D'Alosio s-a declansat la 12 ani, atunci cand a inceput sa faca aplicatii pentru iPhone. Lucra pe un Mac, in dormitorul sau. Pentru ca era prea tanar, a semnat pentru licenta de dezvoltator Apple cu numele tatalui sau. A invatat de capul lui programare, studiind tot ce se putea de pe internet.

Acum se gandeste daca sa se inscrie la o universitate din Marea Britanie sau SUA pentru a fi mai aproape de Silicon Valley. Sau poate chiar renunta de tot la idee, pentru a se dedica in totalitate proiectelor sale.

"Clar vreau sa deschid o noua companie", spune convins D'Alosio.