Exista tot felul de aplicatii pentru smartphone-uri. De la GPS si harti, pana la comunitati in care se actualizeaza pozitii de radare. Mai exista multe aplicatii distractive, insa industria ratase pana acum lucrul de care lumea avea mai multa nevoie decat orice. Una dintre cele mai iritante situatii pentru un sofer este aceea in care nu-si mai gaseste masina in locul in care a parcat-o. Iar asta se intampla atunci cand proprietarul parcheaza pe un loc interzis. Fie ca nu vede semnele rutiere, fie ca este grabit, efectul este acelasi: ridicarea autoturismului si platirea unei amenzi pentru incalcarea legii, plus depozitare.

In Romania problema locurilor de parcare este una cat se poate de serioasa, iar serviciile de ridicare (societati private) taxeaza enorm ziua de depozitare. Mai mult decat costa amenda in sine.

La fel se intampla si in alte tari europene, dar si in SUA. Amenda este foarte mare, iar locurile de parcare sunt din ce in ce mai putine. Trei prieteni din San Francisco au rezolva insa problema locala, implementand un sistem care va fi adoptat de toate statele federale ale Americii. Aplicatia este mai degraba un serviciu valabil pe orice telefon si se numeste CurbTXT.

Cei care se inscriu in sistem primesc un sticker ca fac parte din acea comunitate, sticker pe care trebuie sa-l lipeasca ulterior pe masina. In momentul in care parcheaza intr-un loc nepermis, un alt membru din comunitate, ce vede ca masina se afla intr-un loc interzis, poate da un SMS la numarul de inmatriculare respectiv, pentru a-l preveni. Mesajul este anonim, desigur, din moment ce numarul de expediere este cel de inmatriculare. Conditia este ca membrii sa aiba autocolantul pe masina, pentru a sti ca fac parte din grup si ca primesc intre ei mesajele de avertizare.

Serviciul functioneaza foarte bine, doar ca deocamdata sunt putini soferi inregistrati. Aplicatia bazata pe SMS poate fi transformata si pentru smartphone-uri via internet. Cand numarul celor inscrisi in sistem va creste, cei trei dezvoltatori din San Francisco vor ajunge cu inovatia la nivel global. Preventia insa nu prea functioneaza. Pana acum, cele mai multe mesaje date intre cei din comunitate au fost de forma “Iti ridica masina, vino repede!”.