Americanii vor sa aduca in Romania controversata aplicatie de taximetrie Uber. Legea de la noi o interzice insa
Teoretic, orice sofer ar putea sa devina taximetrist, iar plata pentru calatorie ar fi achitata din contul clientului, urmand ca firma sa-si opreasca un comision. Doar ca la noi in tara, cei care transporta persoane trebuie sa respecte legea taximetriei: adica sa obtina o licenta si sa-si achite taxele.
Anuntul americanilor a fost facut pe site-ul companiei. Deja cauta director general, director de marketing si director pentru operatiuni si logistica.
Aplicatia, extrem de cunoscuta in Statele Unite, a luat avant si in tarile europene.
Iata cum functioneaza. Trebuie sa va conectati telefonul la Internet si GPS, apoi stabiliti adresa la care vreti sa vina o masina. Software-ul va pune imediat in legatura cu cel mai apropiat sofer. Cand soseste, veti primi un mesaj. La finalul calatoriei trebuie sa selectati: Calatorie terminata! Mai ramane doar sa platiti.
"Tariful se calculeaza in functie de distanta parcursa, viteza si conditiile de trafic. La destinatie insa, pasagerul nu plateste nimic fizic. Banii sunt transferati direct din contul clietntului in depozitul soferului."
Tot atunci puteti sa dati o nota soferului. In acest mod, firma americana ii poate elimina pe soferii incorecti sau nepoliticosi. Daca la inceput, oricine poate deveni sofer la Uber, reprezentantii companiei sustin ca ii dau la o parte pe cei care pun in pericol securitatea pasagerului.
Cu cat Uber a devenit mai popular si a acaparat tot mai multi clienti, taximetristii traditionali au devenit tot mai nemultumiti. In Statele Unite, dar si in cateva tari europene cum ar fi Anglia, Franta sau Germania acestia au iesit in strada, protestand ca soferii Uber nu se supun legilor taximetriei si nici nu platesc taxele specifice.
Potrivit legii, in Romania este interzis ca un sofer sa transporte persoane, fara sa aiba autorizatie. Iar in cazul in care acesti soferi ar fi prinsi ca iau pasageri, contra cost, ar plati o amenda de pana la 5.000 de lei.
Vasile Stefanescu, asoc. taxi : "Daca va lua amploare vom face si noi cum au facut colegii nostri europeni. Vom iesi in strada si vom tipa, vom urla."
Aplicatia Uber este prezenta in 45 de tari si peste 100 de orase din toata lumea. In San Francisco, de exemplu, pretul de pornire, oferit de Uber, este de numai 2,20 de dolari, fata de 3,50 la taxiurile traditionale. Totusi pretul pe kilometru parcurs este cu 35 de centi mai mare.