TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii. Evaziunea din 2011: 230 milioane de euro
TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Aici evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%.
"Probabil ca sectorul carnii va fi urmatorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul in care efectuam controlul si masurile pe care le luam pentru reducerea evaziunii in domeniul produselor de panificatie. Decizia viitoare privind reducerea TVA si la alte produse alimentare depinde de succesul masurii in domeniul painii, de reducerea evaziunii si veniturile bugetare", a spus Irimescu, la Forumul Investitorilor Autohtoni, transmite Mediafax.
Analiza realizata de Ministerul Agriculturii in domeniul carnii a indicat doua probleme:
- importurile reale si nereale
- productia la negru din Romania.
"Din cifrele noastre reiese ca situatia este destul de grava. Dupa cresterea TVA la 24% subit au disparut zeci de mii de tone de carne si produse de carne, care cel mai probabil s-au dus in economia subterana. Circa 71.000 de tone de carne de porc au disparut in economia subterana in 2011-2012", a adaugat Irimescu.
Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA in domeniul carnii si produselor din carne a fost in 2011 de 230 milioane de euro.
Reprezentantii investitorilor romani au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar si reducerea taxei la 9% si la alte produse alimentare. Potrivit acestora, reducerea TVA doar la paine este o masura marginala, fara efecte importante in economie.
La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux. Potrivit premierului Victor Ponta, reducerea TVA la paine ar putea fi extinsa, anul viitor, si la alte alimente.